Istraživanje: Protiv sankcija Rusiji 80 posto građana Srbije

Kada bi sutra bio održan referendum za članstvo u Evropskoj uniji, 51 posto građana Srbije glasalo bi protiv, pokazuju rezultati Demostata.

U javnom mnijenju Srbije dominira mišljenje da je Rusija najvažniji vanjskopolitički partner Srbije (EPA)

U javnom mnijenju Srbije dominira mišljenje da je Rusija najvažniji vanjskopolitički partner Srbije, a 80 posto građana se ne slaže sa stavom da Rusiji treba uvesti sankcije, pokazalo je najnovije istraživanje Demostata.

Da Srbija ne treba usaglasiti vanjsku politiku s Evropskom unijom smatra 56 posto ispitanika, dok 33 posto misli da treba, rekao je rukovodilac istraživačkog tima Demostata, sociolog Srećko Mihailović, predstavljajući rezultate istraživanja na konferenciji u Beogradu, prenosi Tanjug.

Jedno od pitanja u istraživanju bilo je šta vlast treba učiniti da bi Srbija napredovala – da prihvati ili odbije ulazak u EU.

Mihailović navodi da je 30 posto ispitanika mišljenja da treba prihvatiti, a 43 posto da odbije ulazak u EU, dok je 25 posto ispitanika reklo “nešto između”.

SNS i dalje najjača stranka

“Ispitanicima je namerno ponuđen odgovor ‘nešto između’ jer je uvid u javnomnenjsko raspoloženje građana bio takav da je znatan broj građana ustvari neodlučan ili nema mišljenje o tome”, rekao je Mihailović.

Naveo je da je istraživanje pokazalo i da bi, kada bi sutra bio održan referendum, 51 posto građana glasalo protiv, a 34 posto za ulazak u EU.

Istraživanje je pokazalo da se 81 posto ispitanika slaže sa stavom da Srbija treba po svaku cijenu sačuvati svoju neutralnost.

Da su sljedeće sedmice parlamentarni izbori i da stranke izlaze samostalno, bez koalicije, istraživanje je pokazalo da bi najviše građana glasalo za vladajuću Srpsku naprednu stranku (SNS).

Mihailović je naveo da je gotovo polovina građana Srbije (48 posto) izborno opredijeljena za SNS.

Jedno od pitanja odnosilo se na to koji narod građani Srbije smatraju najbližim kada je riječ o okruženju, a Mihailović kaže da je svaki treći ispitanik rekao da su to Crnogorci, četvrtina je navela Makedonce, po petina ispitanika je izdvojila Mađare i Bošnjake, dok su ostali narodi rjeđe navođeni.

Vučić i Putin najomiljeniji

Kada je riječ o mišljenju građana o domaćim i liderima iz okruženja i svijeta istraživanje je pokazalo da su na prvom mestu predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i predsjednik Rusije Vladimir Putin, a slijede mađarski premijer Viktor Orban i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda srpskog naroda Milorad Dodik.

“Najbliži evropski narod, po mišljenju naših ispitanika, su Rusi. To smatra 40 odsto građana.”

Istraživanje Demostata pod nazivom “Spoljnopolitičke orijentacije građana Srbije“ provedeno je telefonskom anketom od 13. do 22. juna ove godine, na reprezetativnom uzorku od 1.203 ispitanika.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada