Sarrazin: Jasno tražiti od Srbije da se priključi sankcijama

Predstavnik njemačke vlade za Balkan kaže da Aleksandru Vučiću ne treba dati mogućnost da tvrdi da će ‘sankcije Rusiji njegovu zemlju ostaviti bez grijanja’.

Manuel Sarrazin: Nova njemačka vlada ima čvrst cilj da se tokom cijelog mandata intenzivno bavi regijom (Arhiva)

Predstavnik njemačke vlade za Balkan Manuel Sarrazin izjavio je da od Srbije treba “jasno tražiti” da se priključi sankcijama Evropske unije prema Rusiji, a da pritom za Beograd “ne može biti izgovor” da uvozi ruski plin jer ga uvozi i Njemačka.

U razgovoru za Deutsche Welle (DW), Sarrazin, političar vladajućih Zelenih, odgovarajući na pitanje o tome što Srbija i dalje uvozi ruski plin, rekao je: “I mi uvozimo plin”, prenosi Tanjug.

Utoliko se, kako je rekao, s jedne strane, mora voditi računa da se predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću stavi do znanja očekivanje da se pridruži sankcijama EU-a prema Rusiji, ali da mu se istovremeno “ne da mogućnost da tvrdi kako će to njegovu zemlju ostaviti bez grijanja, jer i mi pazimo da naše odluke kod nas ekonomski imaju sagledive posljedice”.

Također kazao da prijedlog Evropske komisije da se odmah dodijeli kandidatski status Ukrajini i Moldaviji šalje dobru poruku Zapadnom Balkanu i da ta odluka Brisela pokazuje “geostrateški značaj proširenja EU-a” i da tu ima “novih impulsa”.

Zalaganje za konkretne korake

Sarrazin se zalaže za konkretne korake na samitu EU-a i Zapadnog Balkana, koji će biti održan u četvrtak u Briselu.

Kaže kako je krajnje vrijeme da se otpočnu pregovori sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom te da “Kosovo” dobije viznu liberalizaciju.

Kako je rekao, za Bosnu i Hercegovinu i dalje ostaju isti uvjeti, a Njemačka se vraća u misiju Eufora, posebno kako bi opći izbori u oktobru  bili održani u sigurnoj atmosferi.

“Obećanje o proširenju iz Soluna još važi”, poziva se Sarrazin na zaključke EU-a iz 2003. godine, kada je rečeno da Unija nije potpuna bez balkanskih zemalja.

Zato je, kaže njemački političar, ključno da EU pokaže vjerodostojnost i održi datu riječ.

Važno da EU i Zapadni Balkan budu na istoj strani

Prema njegovom uvjerenju, ruske vlasti znaju da se u regijiu lako mogu proizvesti negativne posljedice te je zato važno da EU i zemlje Zapadnog Balkana sada budu na istoj strani.

“Zato bih molio sve da što brže dostignu što više saradnje i međusobnih pozitivnih dogovora – prije nego što Kremlj pokuša profitirati od naših zadjevica i manjka zajedništva među nama i unutar regije”, dodaje on.

Sarrazin je ocijenio da inicijativa “Otvoreni Balkan” nije dovoljno inkluzivna nasuprot tome, za Berlinski proces kaže da se sa novom energijom spremaju veliki pomaci.

“Na stolu imamo spremna četiri sporazuma koji bi značili veliki korak ka razvoju zajedničkog regionalnog tržišta.”

“Nova njemačka vlada ima čvrst cilj da se tokom cijelog mandata intenzivno bavi regijom. Angažirat ćemo se dugoročno i strateški”, dodaje povjerenik vlade u razgovoru za Deutsche Welle.

Izvor: Agencije