Rama: Preveliki pritisak na Srbiju loš za stabilnost regije

Uvođenje sankcija Rusiji za Srbiju bi bio ‘samoubilački korak’, rekao je premijer Albanije.

Edi Rama: Srbija je u drugačijem položaju zbog svoje historije (EPA)

U današnjem intervjuu za briselski portal Politico albanski premijer Edi Rama izjavio je da vjeruje da bi Srbija vremenom trebalo da uvede sankcije Rusiji, ali da Zapad ne bi trebalo da je previše pritiska, jer bi to ugrozilo stabilnost Zapadnog Balkana.

„Morate shvatiti da je Srbija u drugačijem položaju od mnogih drugih, zbog svoje historije, zbog svojih posebnih veza sa Rusijom“, naveo je Rama, prenosi Tanjug.

On je istakao da Beograd u velikoj mjeri zavisi od Moskve u snabdijevanju energentima i da od njega ne bi trebalo tražiti da „prerano uradi previše“ i da bi u ovom trenutku, uvođenje sankcija Rusiji za Srbiju bio „samoubilački korak“, navodi briselski portal.

„Moramo ponekad da trpimo druge i razumijemo šta se dešava, inače ne možemo da zadržimo ovu zajednicu na okupu za postizanje većih i boljih ciljeva“, naglasio je Rama i dodao da je „Srbija na dobrom putu“ i da je ne treba požurivati, jer bi to bilo loše za čitavu regiju

Albanski premijer je naveo da ne očekuje da će samit EU-a, koji će se održati sljedeće sedmice, otvoriti put njegovoj zemlji za početak pregovora o članstvu i za to je okrivio Bugarsku, jer ta zemlja blokira prijem Sjeverne Makedonije u EU, zahtijevajući od nje da učini ustupke u bilateralnim sporovima koji se tiču jezika, historije i identiteta, a EU želi da istovremeno riješi pitanje članstva Albanije i Sjeverne Makedonije, pa tako Tirana trpi posljedice bugarskog pritiska na Skoplje, navodi Politiko.

Samit EU

Njemački kancelar Olaf Scholz posjetio je prošle sedmice Bugarsku u nastojanju da se prevaziđe blokada Sofije uoči predstojećeg samita u Briselu, koji se održava u četvrtak i petak sljedeće sedmice, ali, Rama je u intervjuu za Politiko, jasno naveo da je pesimista.

„Nemam nikakva očekivanja. Mislim da se ništa neće desiti. Albanija i Sjeverna Makedonija neće zvanično otvoriti pregovore o pristupanju“, izjavio je on.

Sjeverna Makedonija se, sa svoje strane, izjasnila da „ulaže napore u dobroj vjeri da se angažuje sa Sofijom“ i naglasila da “bilateralni spor ne bi trebalo da odloži početak pregovora između EU-a i njene buduće članice”, navodi briselski portal.

Rama je potvrdio da će, ukoliko ne bude napretka ovog mjeseca, zatražiti da se kandidatura Albanije za članstvo tretira odvojeno od kandidature Sjeverne Makedonije, iako zvaničnici EU-a tvrde da bi za regionalnu stabilnost bilo bolje da dva susjeda napreduju zajedno ka članstvu.

Albanski lider je u ovom intrvjuu izjavio i da podržava ideju francuskog predsjednika Emmanuela Macrona o Evropskoj političkoj zajednici – organizaciji koja bi bila otvorena i za članice i za zemlje koje nisu članice EU.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada