Njemački izaslanik Srbiji: Proruski stav nespojiv sa statusom kandidata

Srbija ne može sjediti na svije stolice, poručio je specijalni izaslanik njemačke vlade Manuel Sarrazin pred dolazak u Beograd.

Ključno je da Srbija sada zauzme svoj stav, rekao je Manuel Sarrazin (manuelsarrazin.de)

Specijalni izaslanik njemačke vlade za Zapadni Balkan Manuel Sarrazin izjavio je pred dolazak u Beograd da je, “u ekonomskom i političkom smislu, društvo u Srbiji bliže Njemačkoj i Evropskoj uniji nego Rusiji” i da Srbija “ne može sjediti na dvije stolice”.

“Naša finansijska podrška i ulaganja su veća. Također nas zanima ekonomski i socijalni razvoj ove zemlje. Razumije se da su sredstva koja dajemo i naš angažman u zemljama kandidatima veći nego u zemljama koje su, naprimjer, dio Istočnog partnerstva”, rekao je on za beogradski list Danas, prenosi Beta.

Naglasio je da je “sasvim jasno da je nakon napada Rusije na Ukrajinu proruski stav nespojiv sa statusom kandidata”.

‘Ne možete sjediti na dvije stolice’

“Ne možete sjedeti na dvije stolice, koje su miljama udaljene jedna od druge. Osim toga, smatram da Srbija itekako zna da je u njenom interesu da se što prije oslobodi svih zavisnosti od beskrupuloznog režima”, kazao je Sarrazin.

“Naravno da ima i reprekusije na odluke privrednih subjekata da li zemlja nepovratno drži evropski kurs ili ne.”

“To je prosto pitanje procjene rizika i koristi. Od početka ruske invazije na Ukrajinu privrednici se raspituju da li se Srbija kao investiciona destinacija priključila evropskim stavovima i da li će to učiniti ubuduće. Zato je ključno da Srbija sada zauzme svoj stav”, rekao je Sarrazin.

Izvor: Agencije

Vaša dnevna doza vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada