Bregu: Zastoj u proširenju EU-a na Z. Balkan velika greška

Proces pristupanja Zapadnog Balkana Evropskoj uniji treba biti promijenjen nabolje, smatra generalna sekretarica Vijeća za regionalnu saradnju.

Ovaj trenutak je ujedno i suštinski za budućnost Zapadnog Balkana, smatra Bregu (EPA)

Generalna sekretarica Vijeća za regionalnu saradnju (RCC) Majlinda Bregu izjavila je povodom Dana Evrope da je zastoj u proširenju Evropske unije na Zapadni Balkan velika greška i da proces pristupanja regiona treba da bude promijenjen nabolje.

Bregu je navela da je prije tačno 72 godine tadašnji ministar vanjskih poslova Francuske Robert Schuman predložio ujedinjenje evropskih zemalja u ekonomsku uniju koja je “bila jedini način da se na duže vreme osigura mir u Evropi”, prenosi agencija Beta.

Suštinski trenutak za budućnost Z. Balkana

“Evropa je danas, 9. maja, zbog teških okolnosti, uvučena u najgoru krizu od Drugog svjetskog rata. Ishod rata u Ukrajini je sve samo ne izvjestan. Ovaj trenutak je ujedno i suštinski za budućnost Zapadnog Balkana, koji može doprinijeti rješenjima kao što to rade i druge evropske zemlje”, dodala je Bregu.

Ona je navela da se zemlje Zapadnog Balkana razlikuju, ali da, kada se pogleda malo dublje, postoje “ista temeljna uvjerenja”.

“Bili smo u lošoj situaciji i želimo da budemo u boljoj, a nju ćemo naći u Evropi. Nismo mi Evropljani samo zato što se slažemo s vrijednostima sadržanim u Ugovorima o Evropskoj uniji. Mi smo Evropljani zato što smo tako odabrali”, dodala je Bregu.

Izvor: Agencije