Tijelo Muamera Zukorlića ukupano nakon ekshumacije i obdukcije

Bivši muftija Islamske zajednice u Srbiji ukopan je u haremu Altun alem džamije u Novom Pazaru.

Bivši sandžački muftija preminuo je iznenada 6. novembra, u 51. godini (Anadolija)

Osnivač i lider Stranke pravde i pomirenje i bivši muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer Zukorlić ukopan je danas u haremu Altun alem džamije u Novom Pazaru, nakon ekshumacije u njegovom rodnom selu Orlje, kod Tutina, i obdukcije zbog sumnje porodice da je smrt uslijedila trovanjem.

Ukopu u Altun alem džamiji prisustvovao je veliki broj ljudi, a govorili su muftijin sin i aktuelni predsjednik SPP-a Usame Zukorlić i predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Srbiji Mevlud Dudić, prenio je Tanjug.

Predsjednik Stranke pravde i pomirenja (SPP) i sin pokojnog Muamera Zukorlića, Usame na svome Facebook profilu je ranije danas napisao kako je ekshumacija njegovog oca Muamera Zukorlića završena.

Rekao je da je ekshumacija tijela njegovog oca težak trenutak za porodicu, ali da je potreba za istinom o uzroku smrti bila ispred emocija, prenosi Beta.

On je novinarima u Orlju, gdje se danas vrši ekshumacija tijela nekadašnjeg lidera SPP i sandžačkog muftije, kazao da je zahvalan pravosudnim organima Srbije na tome što su uvažili zahtjeve porodice da se formira međunarodna ekspertiza koja će nadgledati čitav proces.

“Tu je direktor sudske medicine iz Sarajeva profesor Nermin Sarajlić i profesor iz Hamburga”, izjavio je Usame Zukorlić.

Istragu vodi Više tužilaštvo u Novom Pazaru

On je najavio da će Muamer Zukorlić, nakon obdukcije, biti ukopan u haremu Altun-alem džamije u Novom Pazaru.

“Od trenutka kad je ukopan u Orlju, što je bila želja porodice, trpeli smo pritiske prijatelja i javnog mnjenja zbog toga što smo dozvolili da se velikan ukopa daleko od grada. Bog dragi je odredio da se desi ekshumacija, otvorena je mogućnost da se ispravi jedna istorijska greška i da se muftija ukopa u haremu Altun-alem džamije, sa ostalim velikanima, kako zaslužuje”, naveo je Usame Zukorlić.

Ekshumacija i obdukcija tijela Muamera Zukorlića sprovodi se u sklopu istrage koju vodi Više tužilaštvo u Novom Pazaru, a po krivičnoj prijavi koju je Usame Zukorlić podnio Republičkom javnom tužilaštvu zbog sumnje da njegov otac nije preminuo prirodnom smrću.

Nalaz dvije laboratorije

On je tužilaštvu predao nalaze dvije međunarodne laboratorije koji pokazuju, kako je rekao u obraćanju javnosti, da je njegov otac otrovan.

Usame je istakao da je jedna laboratorija utvrdila da postoji visoka vjerovatnoća da je Muamer otrovan teškim metalima, a druga da je otrovan hranom.

Bivši sandžački muftija preminuo je iznenada 6. novembra prošle godine, u 51. godini.

Kao uzrok smrti tada je naveden srčani udar.

Izvor: Agencije