Zakletva za početak drugog Vučićevog mandata

On je drugi put izabran za predsjednika u prvom krugu izbora 3. aprila, kada je osvojio 2.224.914 glasova, što je približno 59 posto.

Vučić je zakletvu za prvi mandat položio prije tačno pet godina, 31. maja 2017. godine (EPA)

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić položit će danas zakletvu na posebnoj sjednici Skupštine Srbije, čime će započeti još jedan petogodišnji mandat, prenosi agencija Beta.

On je drugi put izabran za predsjednika u prvom krugu izbora 3. aprila, kada je osvojio 2.224.914 glasova, što je približno 59 posto.

Zakletvu će u 11:00 sati položiti pred starim sazivom Skupštine, pošto još nisu proglašeni konačni rezultati parlamentarnih izbora održanih također 3. aprila 2022. godine, a u zakonu se navodi kako se državni Parlament sastaje ako nije u redovnom zasjedanju ili ako mu je prestao mandat, kako bi predsjednik Republike pred njim položio zakletvu.

Dva mandata

Vučić je zakletvu za prvi mandat položio prije tačno pet godina, 31. maja 2017. godine, a prvi put se osim na Ustavu, predsjednik zakleo i na Miroslavljevom jevandjelju, najstarijem sačuvanom ćiriličnom rukopisu.

Prema zakonu, niko ne može više od dva puta biti izabran za predsjednika Republike, bez obzira na to koliko su mu trajali prvi i drugi mandat.

Mandat predsjednika Srbije prestaje kad istekne vrijeme na koje je izabran, a može prestati i prije tog vremena ukoliko podnese ostavku ili ako bude razriješen.

Izvor: Agencije