Dom naroda odbio naložiti Vijeću ministara da osigura novac za izbore u BiH

Predsjednik Centralne izborne komisije BiH Suad Arnautović ustvrdio je u ponedjeljak da je to tijelo pod pritiscima da odgodi provedbu izbora 2. oktobra.

Vijeće ministara BiH nije 17. maja donijelo odluku o izdvajanju novca za izbore (Arhiva)

Dom naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine nije prihvatio prijedlog Kluba delegata iz reda bošnjačkog naroda da se osiguraju novčana sredstva za predstojeće Opće izbore u zemlji 2. oktobra.

Iz Kluba bošnjačkog naroda naveli su kako se, prema odredbama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, sredstva za provođenje izbora moraju osigurati u roku od 15 dana od dana donošenja odluke Centralne izborne komisije (CIK) Bosne i Hercegovine o raspisivanju izbora.

S obzirom na to da je CIK BiH 4. maja donio odluku o raspisivanju i održavanju općih izbora, sredstva je bilo potrebno osigurati najkasnije do 19. maja.

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine nije 17. maja donijelo odluku o izdvajanju novca za izbore, jer su se tome usprotivili ministri iz Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Bosne i Hercegovine.

Protivljenje HDZ-a BiH

Klub Bošnjaka zato je predlažio da Dom naroda u ponedjeljak donese zaključak kojim će se naložiti Vijeću ministara da u roku od 24 sata donese odluku o odobravanju 12,5 miliona konvertibilnih maraka (gotovo 6,4 miliona eura) za održavanje oktobarskih općih izbora, no većina delegata iz reda srpskog i reda hrvatskog naroda odbili su podržati taj prijedlog.

Ministar finansija Vjekoslav Bevanda, član HDZ-a, pred delegatima je odbacio svaku odgovornost za blokadu donošenja budžeta za izbore te je poručio kako se ne boji nikakve krivične odgovornosti.

HDZ se od ranije protiv održavanju izbora, jer u izmjene izbornog zakona nije uvršten prijedlog te stranke da se hrvatski politički predstavnici u zakonodavna tijela biraju iz kantona sa hrvatsko većinom, što HDZ-ovi oponenti vide kao daljnju etničku podjeli zemlje i udaljavanje od evropskih standarda.   

Predsjednik CIK-a BiH Suad Arnautović ustvrdio je u ponedjeljak da je to tijelo pod pritiscima da odgodi provedbu izbora 2. oktobra, a što je nazvao neprihvatljivim i on i američki ambasador u BiH Michael Murphy.

“Vijeće ministara mora hitno naći sredstva koja će omogućiti održavanje izbora na vrijeme”, kazao je Arnautović novinarima u Sarajevu nakon sastanka s američkim ambasadorom i voditeljicom misije OESC-a Kathleen Kavalec koji su iskazali podršku provedbi izbora u zakonskom roku.

Američki ambasador kazao je da su SAD kao i drugi članovi međunarodne zajednice Vijeću ministara u nekoliko navrata uputili poruku da postoje mehanizmi kojima mogu osigurati provedbu izbora no svi žele da to učine domaće vlasti.

“Nadamo se da će institucije ove zemlje izabrati drugi put i djelovati u skladu sa zakonskim obavezama”, kazao je Murphy.

Pozvao je građane BiH da razmisle je li im sada bolje nego prije četiri godine i na temelju te procjene glasaju u oktobru.

Izvor: Agencije