G7 neće tolerirati secesionističku politiku entiteta RS

Nećemo tolerirati secesionističku politiku bh. entiteta koja ugrožava budućnost Bosne i Hercegovine i stabilnost u regiji, poručili su ministri vanjskih poslova G7.

Zemlje G7 su pozvale Rusiju da prekine rat protiv Ukrajine (EPA)

Ministri vanjskih poslova G7 su u zajedničkom saopćenju poručili da neće tolerirati secesionističku politiku bh. entiteta Republika Srpska te su izrazili zabrinutost zbog produbljivanja političke krize u Bosni i Hercegovini.

“Nećemo tolerirati secesionističku politiku RS-a, koja ugrožava budućnost Bosne i Hercegovine i stabilnost u regiji”, poručili su ministri u subotu, prenosi Anadolija.

Zemlje G7 također su pozvale Rusiju da prekine rat protiv Ukrajine te su obećale snažnu podršku Kijevu.

“Uporni smo u našoj podršci Ukrajini, u njenoj odbrani od neopravdanog, ničim izazvanog i ilegalnog agresivnog rata Rusije te ponavljamo naš stalni poziv Rusiji da prekine rat koji je počela i da okonča patnje i gubitke života”, navodi se u zajedničkom saopćenju zemalja G7.

O prehrambenoj i energetskoj krizi

Francuska, Kanada, Njemačka, Italija, Japan, Velika Britanija i SAD su osudili ruski rat protiv Ukrajine, za koji su rekli da je izazvao jednu od najtežih prehrambenih i energetskih kriza u novijoj historiji.

“Što se tiče trenutne krize, G7 je opredijeljen za kratkoročnu i dugoročnu podršku Ukrajini. Odlučni smo ubrzati koordiniran multilateralni odgovor da bismo sačuvali globalnu sigurnost hrane i stali uz naše najranjivije partnere u tom pogledu”, navodi se u saopćenju

Istakli su važnost osiguravanja energetske sigurnosti, uz ubrzavanje energetske tranzicije, obećavajući da će promovirati čistu energiju i više ulagati u LNG projekte kako bi se smanjila zavisnost o Rusiji.

“U tom kontekstu, prepoznajemo važnost ubrzanja ulaganja u razvojne projekte, uključujući projekte LNG i promocije korištenja čiste energije s ciljem smanjenja naše zavisnosti o energentima Rusije”, navodi se u saopćenju.

Izvor: Agencije