Abazović: Šverc cigareta u Crnoj Gori je ‘klinički mrtav’

U vlasništvo države prešla je velika zaliha duhanskih proizvoda bez akciza, vrijedna više desetaka miliona eura, kazao je crnogorski premijer.

Novac od prodaje bi otišao u državni budžet, kao pomoć građanima Crne Gore, pojasnio je Dritan Abazović (EPA)

Premijer Crne Gore Dritan Abazović izjavio je da je šverc cigareta u Crnoj Gori “klinički mrtav”, pošto je u subotu u vlasništvo države prešla velika zaliha duhanskih proizvoda bez akciza, vrijedna više desetaka miliona eura.

Potvrdio je da je riječ o više od 100.000 paketa cigareta uskladištenih u Luci Bar, ističući da je namjera Vlade da se uspostavi zakonska infrastruktura kako cigarete ne bi išle na uništavanje, već u legalnu prodaju.

Kako je pojasnio, novac od prodaje bi otišao u državni budžet, kao pomoć građanima Crne Gore, prenosi Tanjug, pozivajući se na Radio-televiziju Crne Gore (RTCG).

Abazović je rekao da će sve aktivnosti Vlade na polju borbe protiv organiziranog kriminala biti usmjerene na to da se sve ono što je nelegalno zapljenjuje i stavi na raspolaganje i u funkciju građana Crne Gore.

‘Legalno raspolagati akciznom robom’

“Dosta je bilo suprotnog procesa, gdje su profitirali pojedinci. Ovo nikada nije bio državni posao. Ovo je bio posao od kojeg su samo pojedinci imali korist. Počinje proces transporta na sigurnim lokacijama, to će trajati nekoliko dana”, kazao je Abazović.

Objasnio je da će, paralelno s tim procesom, Ministarstvo finansija, Uprava prihoda i Carina preduzimati sve aktivnosti na stvaranju zakonodavnog okvira koji bi omogućio legalno raspolaganje tom robom.

Šverc cigareta je, tvrdi Abazović, preko Luke Bar i u Crnoj Gori “klinički mrtav”.

Izvor: Agencije