Parlament Albanije će 11. jula održati posebnu sjednicu o Srebrenici

Premijer Albanije Edi Rama rekao da zakonodavno tijelo Albanije “danas nije poništio nijednu rezoluciju o Srebrenici, već je jednostavno odbilo da u skupštinsku proceduru stavi dokument”.

Protiv rezolucije glasao je 51 poslanik, a 15 glasova je bilo "za" (EPA - Ilustracija)

Parlament Albanije će 11. jula ove godine održati posebnu sjednicu povodom obilježavanja godišnjice genocida u Srebrenici iz 1995. godine, javlja agencija Anadolija.

Ovu informaciju na Twitteru je potvrdio predsjedavajući zastupničke grupe vladajuće stranke Socijalističke partije Albanije Taulant Balla.

“Parlament Albanije će 11. jula 2022. održati posebnu sjednicu povodom obilježavanja genocida u Srebrenici 1995. godine. Stojimo uz porodice onih koji su izgubili svoje najmilije i uz one koji traže pravdu u njihovo ime”, napisao je Balla.

Balla je podsjetio da su Ujedinjeni narodi “masakr u Srebrenici opisali kao ‘najgori zločin na evropskom tlu od Drugog svjetskog rata'”.

“Ubistva u Srebrenici su i Međunarodni sud pravde i Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju klasificirali kao genocid”, podsjetio je Balla.

Rama negira da je parlament glasao protiv rezolucije

Premijer Albanije Edi Rama prethodno je negirao da je albanski parlament glasao protiv usvajanja rezolucije o priznavanju genocida u Srebenici, javlja agencija Anadolija.

Rama se na Twitteru osvrnuo na današnju sjednicu albanskog parlamenta na kojoj je zahvaljujući glasovima zastupnika njegove Socijalističke partije, to zakonodavno tijelo odbilo zahtjev pojedinih opozicionih zastupnika o održavanju sjednice na kojoj bi se razmatrala rezolucija o priznanju i osudi genocida u Srebrenici

Rama je napisao da nije bilo riječ o rezoluciji, već o “podloj igri” bivšeg premijera Albanije Salija Berishe i njegovih sljedbenika.

“Oni koji se najviše bune zbog navodnog neusvajanja rezolucije o Srebrenici u albanskom parlamentu, prvo treba da se zapitaju zašto baš danas ova rezolucija, iz kojeg razloga? Potom se trebaju upoznati sa tekstom koji je u pitanju i na kraju trebaju znati da ovo nije rezolucija već podla igra”, rekao je Rama.

Rama je, misleći na bivšeg albanskog premijera Salija Berishu, kazao da je to “podla igra onog kojeg su Sjedinjene Američke Države proglasile korumpiranim i potkopačem demokratije, u svijetu poznatog kao rušioca embarga na Slobodana Miloševića”.

“Žao mi je onih koji nisu imali predstavu o ovoj podloj igri, osjećaju se pogrešno povrijeđenim i žao mi je onih koji su krenuli ka glasinama prokletnika”, napisao je Rama na Twitteru, dodajući kako Srebrenica ne može biti “karta koja će ocrniti Albaniju”.

Rama se potom osvrnuo na medijske navode da je parlament oborio rezoluciju o Srebrenici, podvukavši da zakonodavno tijelo Albanije “danas nije poništio nijednu rezoluciju o Srebrenici, već je jednostavno odbilo da u skupštinsku proceduru stavi dokument”.

Premijer Albanije Edi Raman (EPA)

Albanski parlament odbio je u četvrtak zahtjev pojedinih opozicionih zastupnika o održavanju sjednice na kojoj bi se razmatrala rezolucija o priznanju i osudi genocida u Srebrenici.

Prijedlog da se na dnevni red uvrsti tačka o donošenju rezolucije, koji je uputila grupa poslanika Demokratske partije odbijen je glasovima zastupnika iz redova vladajuće Socijalističke partije.

Prijedlog o razmatranju rezolucije o priznanju i osudi genocida u Srebrenici parlamentarnoj komisiji prije nekoliko dana uputili su članovi Demokratske partije, najveće opozicione stranke u Albaniji.

Odbijanje zahtjeva o razmatranju rezolucije izazvalo je reakcije i protivljenje zastupnika Demokratske partije Albanije.

Berisha: Odavanje počasti žrtavama

Bivši premijer Albanije Sali Berisha rekao je da je “inicijativa zastupnika Demokratske partije za osudu srpskog genocida u BiH ima za cilj odavanje počasti osam hiljada žrtava Srebrenice”.

U međuvremenu, predsjedavajući zastupničke grupe vladajuće stranke Socijalističke partije Albanije Taulant Balla rekao je da je Albanija osudila, osuđuje i zauvijek će osuđivati genocid u Srebrenici.

Balla je dodao da je Albanija “podržala i pozdravila sve presude Haškog tribunala svima koji su naručili i organizovali ovu tragediju”.

Rasprava o održavanju sjednice o genocidu u Srebrenici dolazi u trenutku kada Albanija teži aktivnijoj ulozi u regiji.

Izvor: Agencije