Tegeltiji nije dozvoljeno da se obrati u New Yorku

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini, Christian Schmidt rekao je da najveća politička stranka u Republici Srpskoj  [SNSD] zagovora mirnu disoluciju.

Predsjedavajućem Vijeća Ministara BiH Zoranu Tegeltiji nije bilo dozvoljeno da se obrati na današnjoj sjednici Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija (Fena)

Predsjedavajućem Vijeća Ministara BiH Zoranu Tegeltiji nije bilo dozvoljeno da se obrati na današnjoj sjednici Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija u New Yorku.

Ova vijest potvrđena je za RTRS iz Kabineta predsjedavajućeg Vijeća ministara ministara.

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini, Christian Schmidt , koji je pred Vijećem sigurnosti UN-a predstavio političku situaciju u zemlji u proteklih šest mjeseci, rekao je da najveća politička stranka u Republici Srpskoj  [SNSD] zagovora mirnu disoluciju, uprkos tome da se izmjene ustava ne mogu raditi unilateralno, i da dva entiteta u BiH postoje samo u skladu sa ustavom.

„Oni su ustavni dio, ali nemaju pravo na otcjepljenje. Najava vlasti Republike Srpske podrivaju Ustavni poredak BiH“, rekao je Schmidt, pozivajući međunarodnu zajednicu da se suprotstavi takvim politikama.

Zaključci NSRS-a

On je rekao da je Narodna skupština Republike Srpske usvojila zaključke kojima daju instrukcije entitetskoj Vladi da se puvuče iz nekoliko sporazuma na državnom nivou, uključujući odbranu, pravosuđa i indirektne poreze.

Ukoliko se to desi, u najmanju ruku to bi značilo da se Republika Srpska povlači iz Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, rekao je Schmidt.

Uz to, potencijalno može doći do formiranja njihove vojske“, rekao je Schmidt, dodajući da se ova pokušaj „može zaustaviti uz pomoć međunarodne zajednice“.

Izvor: Al Jazeera i agencije