Varhelyi: Mora se ubrzati integracija Zapadnog Balkana u EU

Evropa mora raditi zajedno na sprečavanju sukoba na Balkanu, što bi trebao biti glavni prioritet, jer bi cijela Evropa bila pogođena mogućim sukobom, kazao je evropski komesar za proširenje.

Sukob u Ukrajini je pokazao koliko su važne evropske integracije, rekao je Oliver Varhelyi (EPA)

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelyi izjavio je u utorak da se proces evropskih integracija Zapadnog Balkana mora ubrzati i istakao da je “izuzetno razočaran” što je pitanje početka pregovora Sjeverene Makedonije o članstvu u Evropskoj uniji nije riješeno.

To je kazao na forumu “EU ususret Balkanu. Lekcija iz Ukrajine: Evropsko proširenje – zaštita od rata”, koji je u Sofiji okupio evropske zvaničnike, ministre vanjskih poslova, istaknute javne ličnosti i političare.

Rekao je da je sukob u Ukrajini pokazao koliko su važne evropske integracije, prenosi Tanjug, pozivajući se na bugarsku agenciju BTA.

“Rat nam pokazuje da nemamo vremena za gubljenje. Nemamo interesa da gubimo više vremena. Ekonomska kriza i pandemija COVID-19 nam pokazuju do čega može dovesti nedostatak integracije”, poručio je Varhelyi.

Vladavina prava glavni kriterij

Varhelyi je na forumu rekao da je poštovanje vladavine prava glavni kriterij za članstvo u EU te da je proces proširenja EU-a dobio previše nacionalne dimenzije.

“Evropa mora raditi zajedno na sprečavanju sukoba na Balkanu, što bi trebao biti glavni prioritet, jer bi cijela Evropa bila pogođena mogućim sukobom”, poručio je on.

Govoreći o početku pregovora za članstvo Sjeverne Makedonije u EU, Varhelyi je kazao da će “dolaziti onoliko često u Sofiju koliko je potrebno da bi se ukinuo veto Bugarske na članstvo Sjeverne Makedonije u EU”.

Ranije u utorak je bugarska ministrica vanjskih poslova Teodora Grenčovska ponovila da bi Bugarska mogla ukinuti svoj veto na početak pregovora sa Sjevernom Makedonijom, ali nakon promjena u makedonskom Ustavu koje će garantirati prava Bugara u toj zemlji.

Izvor: Agencije