Crna Gora: SDP prihvatio sporazum o učešću u budućoj vladi

Predsjedništvo Socijaldemokratske partije prihvatilo je Sporazum o parlamentarnoj podršci i političkim prioritetima 43. vlade Crne Gore.

Počasni predsjednik SDP-a Ranko Krivokapić će u manjinskoj vladi biti ministar vanjskih poslova. (EPA)

Predsjedništvo Socijaldemokratske partije (SDP) prihvatilo je Sporazum o parlamentarnoj podršci i političkim prioritetima 43. vlade Crne Gore.

Konstatirano je da je Sporazum utemeljen na vrijednostima Ustava, evropske i euroatlantske politike, građanske i sekularne države, koje vrijednosti su i konstanta političkog djelovanja SDP-a od osnivanja partije prije više od tri desetljeća, prenosi Tanjug.

SDP je saopćio da je time usvojena odluka o učešću te partije u manjinskoj vladi, prenose Vijesti.

‘Za ideju evropske i građanske Crne Gore’

U manjinskoj vladi predsjednik SDP-a Raško Konjević biće potpredsjednik za politički sistem i ministar odbrane, a počasni predsjednik SDP-a Ranko Krivokapić ministar vanjskih poslova.

“SDP će se u manjinskoj vladi, kao što je to uspješno radio tokom cjelokupnog političkog djelovanja, beskompromisno i nepokolebljivo zalagati za ideju evropske i građanske Crne Gore i daljeg snaženja prozapadnog kursa”, navodi se u saopćenju.

SDP je djelovanjem u vlasti do 2016. godine “značajno doprinio ostvarivanju strateških istorijskih ciljeva nezavisne Crne Gore, članice NATO-a i države na putu ka Evropskoj uniji, koja je i Ustavom iz 2007. godine snažno identitetski i državotvorno utemeljena”, podsjetili su u saopćenju.

Izvor: Agencije