Tužilaštvo traži pritvor za bivšu predsjednicu Vrhovnog suda Crne Gore

Bivšoj predsjednici Vrhovnog suda Crne Gore Vesni Medenici određeno je tužilačko zadržavanje do 72 sata.

Medenici se na teret stavlja stvaranje kriminalne organizacije i protvzakoniti utjecaj (Anadolija)

Specijalno državno tužilaštvo dostavilo je Višem sudu u Podgorici prijedlog da se bivšoj predsjednici Vrhovnog suda Crne Gore Vesni Medenici odredi pritvor do 30 dana, saopćeno je iz Višeg suda.

Odluku će donijeti sutkinja Suzana Mugoša, široj javnosti poznata jer je sudila u procesu za pokušaj terorizma kada je lidere Demokratskog fronta (DF) Andriju Mandića i Milana Kneževića osudila na po pet godina zatvora.

Tu presudu je ukinuo Apelacioni sud i vratio na ponovno odlučivanje.

Bivšoj predsjednici Vrhovnog suda Medenici određeno je tužilačko zadržavanje do 72 sata. Ona je nakon saslušanja zbog zdravstvenog stanja vraćena u Klinički centar Crne Gore, prenosi agencija Beta.

Medenici, koja je prethodnih 17 godina bila na čelnim funkcijama u crnogorskom pravosuđu, na teret se stavlja stvaranje kriminalne organizacije i protvzakoniti utjecaj.

Obavljala dvije najvažnije funkcije u pravosuđu

Bivša predsjednica Vrhovnog suda je na saslušanju negirala optužbe, kazao je nakon saslušanja njen advokat Zdravko Begović.

Posebno državno tužilaštvo ranije je formiralo predmet protiv njenog sina Miloša na temelju podataka Europola, prema kojima se, navodno, bavio krijumčarenjem cigareta i trgovinom droge.

Vesna Medenica je od 2003. bila na dvije najvažnije funkcije u pravosuđu.

Bila je četiri godine vrhovna državna tužiteljka Crne Gore, a nakon toga u tri mandata na čelu Vrhovnog suda od 2007. do decembra 2020, kada je podnijela ostavku.

Njen višestruki mandat na čelu Vrhovnog suda su kritikovali iz dijela međunarodne i domaće javnosti jer postoji ustavna odredba da ista osoba može biti birana na tu funkciju najviše dva puta.

Izvor: Agencije