Vučić: Ukrajina i zemlja EU-a šire lažne dojave o bombama u avionima Air Serbia

‘To rade strane (obavještajne) službe dviju zemalja. Jedna je zemlja EU-a, a druga je Ukrajina’, rekao je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ne iznoseći dokaze.

Od početka ruske invazije na Ukrajinu krajem februara više od dvanaest letova Air Serbie bilo je prisiljeno vratiti se u Beograd ili Moskvu zbog prijetnji bombom (Amir Hamzagić/ATA Images/Pixsell)

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić optužio je Ukrajinu i neimenovanu zemlju EU-a kasno u nedjelju za plasiranje lažnih dojava o bombama u putničkim avionima aviokompanije Air Serbia.

Od početka ruske invazije na Ukrajinu krajem februara više od dvanaest letova Air Serbie bilo je prisiljeno vratiti se u Beograd ili Moskvu zbog prijetnji bombom, a beogradski aerodrom evakuisan je najmanje tri puta.

“To rade strane (obavještajne) službe dviju zemalja. Jedna je zemlja EU-a, a druga je Ukrajina”, rekao je Vučić ne iznoseći dokaze, piše Reuters, prenosi Hina.

Srbija, koja je gotovo u potpunosti ovisna o ruskom plinu i nafti, odbija uvesti sankcije Kremlju i održava redovne letove za Moskvu.

‘Letove nastavljamo iz principa’

Vučić je, u intervjuu za provladinu televiziju Pink, rekao da Srbija to radi “iz principa”.

“Te letove nastavljamo doslovno iz principa, jer želimo pokazati da smo slobodna zemlja i da sami donosimo odluke.”

Predsjednik Srbije rekao je da u nedjelju opet dojavljeno da se u avionu Air Serbie, dok je bio iznad Slovačke, nalazi bomba, ali je pilot nastavio let jer “zna da je dojava lažna”.

Srbija nije uvela sankcije Rusiji, ali je glasala za UN-ovu rezoluciju kojom se osuđuje ruska invazija na Ukrajinu te za izbacivanje Rusije iz UN-ova Vijeća za ljudska prava.

 

Izvor: Agencije