Na sjeveru Kosova napadnuta dva policijska vozila

Direktor policije Kosova kaže da su se od 13. aprila do danas dogodila četiri sinhronizirana napada na pripadnike policije na sjeveru Kosova.

Policija će uraditi sve što je po zakonu da kriminalce dovede pred lice pravde, rekao je ministar unutrašnjih poslova (EPA - Arhiva)

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Xhelal Svecla izjavio je da su u petak ujutro “u terorističkom aktu napadnuta dva policijska vozila ručnom bombom na sjeveru Kosova”.

Na vanrednoj konferenciji za novinare s generalnim direktorom policije Kosova Samedinom Mehmedije u Prištini je kazao da su napadnuti policajci koji su išli da izvrše smjenu na graničnim prelazima, prenosi Anadolija.

“Danas oko 7:40 sati došlo je do napada na policiju Kosova, koja je išla da izvrši smjenu na graničnim prelazima. Ovaj napad, sada osvjedočen, ručnom bombom i AK-47 [automatska puška “kalašnjikov”], kao teroristički akt, izvršen je s ciljem da se zastraše policajci, ali i svi građani Kosova. Različite grupe su u posljednja tri dana izvršile četiri napada na tom području”, rekao je Svecla.

Ministar je kazao da je angažiranje institucija Kosova, posebno policije, da uspostavi red i zakon na svakom pedlju Kosova postalo smetnja za određene grupe, koje direktno podržava Srbija, i pokvarilo je planove svima onima koji su Kosovo vidjeli kao leglo njihovog kriminala.

Borba protiv krijumčarenja i ilegalne trgovine

Mehmedi je pokazao fotografije na kojima se vidi šteta od napada na policijska vozila.

Kazao je da su se od 13. aprila do danas dogodila četiri sinhronizirana napada na pripadnike policije Kosova na mjestima koja su vrlo blizu jedna drugom.

Ocijenio je da to ukazuje da su napadi povezani i organizirani s ciljem da se spriječi rad policije u borbi protiv krijumčarenja i ilegalne trgovine u graničnom pojasu između Kosova i Srbije.

“U prvom napadu 13. aprila na magistralnom putu Mitrovica – Zubin Potok raspoređeno je 47 metalnih ‘ježeva’, koji su postavljeni na sredinu kolovoza i omogućili blokadu kolovoza i oštećenje guma na vozilu. Drugi napad dogodio se istog dana oko 21:45 sati, dok se jedinica granične policije vraćala nakon završetka smjene u selu Davidovc, koje se nalazi tri kilometra od sela Banja, odnosno na graničnom prelazu u Brnjaku. Vozilo patrole granične policije je kamenovano, vozilo je oštećeno, a povrijeđenih nije bilo”, rekao je Mehmedi.

Dalje je naveo da se treći napad desio u četvrtak navečer u selu Babe oko 20:40 sati, kada se čulo četiri do pet kratkih rafala s oko 30 metaka, a sumnja se da je pucnjava došla sa teritorije Srbije.

U tom napadu, kako je kazao, nije bilo povrijeđenih, već je prijavljena samo materijalna šteta.

U napadnutom vozilu bili policajci Albanci i Srbi

Mehmedi je kazao da se pucnjava čula u blizini mjesta gdje je policija prije izvjesnog vremena zatvorila ilegalni put koji se već duže vrijeme koristi za šverc.

Za napad u petak Mehmedi je kazao da je ručna bomba bačena direktno s namjerom da povrijedi policajce, a ne samo da ih uplaši, ali da, zahvaljujući fleksibilnosti pripadnika policije i oklopnih vozila, niko nije povrijeđen.

U vozilu su bili policajci i Albanci i Srbi.

Svecla je, odgovarajući na pitanja novinara, kazao da će policija uraditi sve što je po zakonu da kriminalce dovede pred lice pravde.

Ocijenio je da je kriminalne grupe uhvatila panika zbog sve boljeg provođenja reda i zakona u tom dijelu Kosova.

Istakao je da policija ima indicije, ali da ne može kazati o kojim grupama se radi.

Izvor: Agencije