Hrvatska protjerala 18 ruskih diplomata

Hrvatska je ruskom ambasadoru u Zagrebu uručila notu kojom obavještava Rusiju o smanjenju broja diplomatskog i administrativno-tehničkog osoblja ruske ambasade.

Hrvatska je zatražila i očekuje da Rusija odgovorne za zločine privede pravdi (EPA)

Hrvatska je protjerala 18 ruskih diplomata i šest članova administrativno-tehničkog osoblja, saopćilo je u ponedjeljak Ministarstvo vanjskih i europskih poslova.

Hrvatska je ruskom ambasadoru u Zagrebu u ponedjeljak uručila notu kojom obavještava Rusiju o smanjenju broja diplomatskog i administrativno-tehničkog osoblja ruske ambasade, prenosi Hina.

“Zatraženo je da 18 diplomata i šest članova administrativno-tehničkog osoblja (ukupno 24 djelatnika) Veleposlanstva Ruske Federacije u Republici Hrvatskoj napusti Republiku Hrvatsku”, navodi se u saopćenju.

Hrvatska se time pridružila nizu evropskih država – Poljskoj, Njemačkoj, Francuskoj, Italiji, Španiji i drugima.

Odgovorne za zločine privesti pravdi

Susjedna Slovenija protjeruje 33 diplomata iz Rusije.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova je još jednom “najoštrije“ osudilo “brutalnu agresiju na Ukrajinu i brojne počinjene zločine“.

“Ruskoj strani ponovljen je poziv na hitan prekid vojnih aktivnosti i povlačenje ruskih postrojbi s cijelog teritorija Ukrajine te hitno osiguravanje evakuacijskih puteva stanovništva i dostave humanitarne pomoći”, saopćeno je.

Hrvatska je ujedno zatražila i očekuje da Rusija odgovorne za zločine privede pravdi.

Izvor: Agencije