AP: Kina navodno isporučila rakete Srbiji

Šest transportnih aviona kineskog zrakoplovstva Y-20 sletjelo je na beogradski civilni aerodrom, navodno noseći raketne sisteme zemlja-zrak HK-22 za srpsku vojsku, prenosi AP.

Vučić je tokom vikenda najavio da će u utorak ili srijedu predstaviti 'najnoviji ponos' srpske vojske (AP)

Američka novinska agencija Associated Press (AP) javila je kako je “ruska saveznica Srbija primila isporuku sofisticiranog kineskog protivzračnog sistema u prikrivenoj operaciji ovog vikenda, usred zabrinutosti Zapada da bi gomilanje naoružanja na Balkanu u vrijeme rata u Ukrajini moglo ugrozi krhki mir u regiji”.

Medijski i vojni eksperti potvrdili su u nedjelju da je šest transportnih aviona kineskog zrakoplovstva Y-20 sletjelo na beogradski civilni aerodrom, navodno noseći raketne sisteme zemlja-zrak HK-22 za srpsku vojsku, prenosi AP.

Agencija dodaje da su kineski teretni avioni s vojnim oznakama viđeni na beogradskom Aerodromu “Nikola Tesla” i prenosi da Ministarstvo odbrane Srbije nije odmah odgovorilo na zahtjev AP-a za komentar.

Isporuku oružja preko teritorije najmanje dvije zemlje članice NATO-a, Turske i Bugarske, stručnjaci su vidjeli kao demonstraciju rastućeg globalnog dometa Kine, piše AP.

“Pojavljivanje Y-20 je izazvalo čuđenje jer su letjeli masovno, za razliku od serije letova sa po jednim avionom”, piše online magazin The Warzone, prenosi Beta i dodaje da je “prisustvo Y-20 u Evropi u bilo kojem broju takođe još prilično nova pojava”.

Radić: Kinezi izveli demonstraciju sile

Vojni analitičar iz Srbije Aleksandar Radić rekao je da su “Kinezi izveli demonstraciju sile”.

“Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić gotovo da je potvrdio isporuku sistema srednjeg dometa koja je dogovorena 2019. godine, rekavši u subotu da će u utorak ili srijedu predstaviti ‘najnoviji ponos’ srpske vojske”, podsjeća američka agencija.

Vučić se “ranije požalio da zemlje NATO-a, koje predstavljaju većinu susjeda Srbije, odbijaju da dozvole letove tog (kineskog) sistema preko svoje teritorije zbog tenzija usljed ruske agresije na Ukrajinu”, navodi AP.

Agencija dalje piše da, “iako je Srbija glasala za rezolucije UN-a koje osuđuju krvave ruske napade u Ukrajini, ona je odbila da se pridruži međunarodnim sankcijama protiv svojih saveznika u Moskvi ili direktno kritikuje očigledne zločine koje su tamo (u Ukrajini) počinile ruske trupe”.

Sličnost sa Patriotom i S-300

“Američki zvaničnici su još 2020. godine upozorili Beograd da ne kupuje protivzračne sisteme HK-22, čija je izvozna verzija poznata kao FK-3. Poručili su da Srbija, ako zaista želi u Evropsku uniju i druge zapadne saveze, svoju vojnu opremu mora da uskladi sa zapadnim standardima”, piše AP.

Taj kineski raketni sistem se upoređuje sa američkim sistemom “Patriot” i ruskim raketnim sistemom zemlja-zrak S-300, iako ima manji domet, prenosi Beta, uz napomenu da će Srbija biti prvi operater kineskih projektila u Evropi.

Američka agencija još podsjeća da je “Srbija devedesetih godina bila u ratu sa susjedima”, kao i da “formalno traži članstvo u EU, a već je pojačala svoje oružane snage ruskim i kineskim oružjem, uključujući ratne avione, tenkove i drugu opremu”.

Srbija je 2020. godine, piše AP, preuzela dronove “Chengdu Pterodactyl-1”, poznate u Kini kao “Wing Loong”. Te borbene bespilotne letjelice mogu da gađaju ciljeve bombama i projektilima i mogu se koristiti za izviđačke zadatke.

“Na Zapadu postoji bojazan da bi naoružavanje Srbije iz Rusije i Kine moglo da podstakne tu balkansku zemlju na novi rat, posebno protiv njene bivše pokrajine Kosovo koja je proglasila nezavisnost 2008. Srbija, Rusija i Kina ne priznaju državnost Kosova, dok SAD i većina zapadnih zemalja to čine”, zaključuje AP.

Izvor: Agencije