Skupština Crne Gore razriješila Aleksu Bečića

Za smjenu predsjednika parlamenta Crne Gore glasali su poslanici opozicije i koalicije ‘Crno na bijelo’, dok je protiv bilo 36 poslanika.

Zahtjev za smjenu Alekse Bečića su 21. januara podnijele opozicione stranke (Anadolija)

Skupština Crne Gore razriješila je u ponedjeljak navečer predsjednika parlamenta Aleksu Bečića.

Za njegovu smjenu glasali su poslanici opozicije i koalicije “Crno na bijelo”, dok je protiv bilo 36 poslanika, prenose mediji u Crnoj Gori.

Do izbora novog predsjednika Skupštine, funkciju predsjedavajućeg obavljat će potpredsjednik Skupštine iz partije s najvećim brojem poslanika, u ovom slučaju Strahinja Bulajić ispred Demokratskog fronta (DF).

Zahtjev za smjenu Bečića su 21. januara podnijele opozicione stranke.

Inicijativu je potpisalo 38 poslanika Demokratske partije socijalista (DPS), Bošnjačke stranke (BS), Socijaldemokrate (SD) Crne Gore, Socijaldemokratske partije (SDP) i Albanske koalicije Jednoglasno.

Prijedlog o odgodi sjednice

Nakon što je tačka dnevnog reda o smjeni Bečića usvojena većinom glasova, šef zastupničke grupe DF-a Slaven Radunović predložio da se rasprava odgodi do petka, a da se u međuvremenu da šansa za još jedan dogovor o formiranju nove vlasti unutar postojeće parlamentarne većine.

Dio zastupnika je podržao prijedlog, a dio je stava koji je u ime Građanskog pokreta URA iznio Miloš Konatar da se o smjeni Bečića odlučuje danas.

Nakon nešto više od sata, predsjedavajuća Skupštine Branka Bošnjak proglasila je polusatnu pauzu, zbog održavanja sjednice Kolegijuma parlamenta, koja treba odlučiti o nastavku rada Skupštine na temu opoziva Bečića.

Na Kolegijumu je dogovoreno da se sjednica nastavi.

Dogovoreno je i da glasanje bude prozivkom zbog dvije zastupnice koje u radu učestvuju online.

Poziv na proteste

Demokratska Crna Gora je, uoči sjednice Skupštine, pozvala na proteste u srijedu kod hrama Hristovog vaskrsenja ukoliko Bečić bude smijenjen.

Iz te partije navode da je URA odlučila smijeniti Bečića zato što je smetnja manjinskoj vladi URA-e i DPS-a.

Bečić je, na početku zasjedanja, kazao da je, s obzirom na temu, svrsishodnije da sjednicom predsjedava potpredsjednica Skupštine Branka Bošnjak.

U obrazloženju prijedloga se navodi da Skupština za vrijeme mandata Bečića nije bila mjesto suštinskog političkog dijaloga, zbog čega nije uspjela ostvariti jednu od svojih osnovnih funkcija i dovesti do ubrzanja evropskog puta Crne Gore.

‘Glasanje je dogovor s DPS-om’

Prijedlog su dostavili zastupnici opozicije, a jedini koji ga nije potpisao je zastupnik Albanske liste Genci Nimanbegu.

DF i Socijalistička narodna partija (SNP), koja je potpisala memorandum s URA.om Dritana Abazovića o formiranju nove manjinske vlade, saopćili su da neće glasati za opoziv predsjednika Skupštine.

Bečićeva Demokratska Crna Gora je saopćila kako je svako ko na vanrednoj sjednici Skupštine glasa za njegovu smjenu ili ne učestvuje u glasanju napravio dogovor s DPS-om Mila Ðukanovića i formirao novu parlamentarnu koaliciju.

“S obzirom na to da se predsjednik [parlamenta] razrješava većinom od ukupnog broja prisutnih poslanika, svako ko glasa za ili ne učestvuje u glasanju napravio je dil sa DPS-om i formirao novu parlamentarnu koaliciju“, poručile su Demokrate.

Izvor: Agencije