Joseph: Vučićeva šarada navodnog balansa između Istoka i Zapada

Predsjednik Srbije sjedi na jednoj stolici, a pretvara se da sjedi na dvije, u slučaju krize u Ukrajini, smatra Edward Joseph, predavač na univerzitetu Johns Hopkins.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić nije se pridružio zapadnim sankcijama Rusiji (EPA)

Predavač na univerzitetu Johns Hopkins u Washingtonu Edward Joseph izjavio je da kriza u Ukrajini ne odgovara predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću koji pokušava da balansira između Istoka i Zapada.

“Ovakva kriza ne odgovara predsjedniku Vučiću koji pokušava da sprovede ono što naziva ravnotežom između Istoka i Zapada. Što je zapravo lažna ravnoteža i zadržavanje proruskog i prokineskog pristupa”, ocijenio je Joseph za Glas Amerike.

Joseph smatra da zaključci koje je Vučić iznio poslije sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost predstavljaju pokušaj da se takva politika nastavi, prenijela je agencija Beta.

Radi se, istakao je, o veoma “tankim i malim ustupcima u poređenju sa stvarnim principima međunarodnog prava i teritorijalnog integriteta.

Joseph je ocijenio da se uprkos takvoj politici Srbija nije suočila sa posljedicama, ali da ostaje da se vidi kako će biti sada s obzirom da se nije uskladila sa Evropskom unijom po pitanju sankcija Rusiji.

‘Sramotno izvještavanje provladinih mediji u Srbiji’

“Njihov odnos je veoma jasan i nije snosila posljedice. I ne bi trebalo samo da se usredsredimo na zvaničnu proklamaciju Srbije, već se treba osvrnuti i na izvještavanje provladinih medija. Ono što se govori građanima Srbije je apsolutno sramotno i pogrešno izvještavanje, uključujući i naslov u tabloidu Informer u utorak da je Ukrajina napala Rusiju. Sve su to očigledne laži i propaganda u ime Rusije”, dodao je.

Istakao je da se zapravo radi o nastavku šarade sprovođenja potrebnih reformi za pridruživanje EU i navodnog balansa između Istoka i Zapada.

“Prema mom mišljenju, poenta je da Vučić sjedi na jednoj stolici, a pretvara se da sjedi na dvije. I svoju politiku pokušava da primijeni na svim poljima. Koja se sastoji od urušavanja demokratije u Srbiji, uvođenja autokratije pod zaštitom Mađarske, koja je članica Evropske unije, vodeće neliberalne sile u EU”, dodao je Joseph.

Izvor: Agencije