Samit EU – Zapadni Balkan: Potpisan sporazum o smanjenju cijena roaminga

Samit Evropske unije i zamalja regije u Tirani je prilika da se ponovo potvrdi ključni značaj strateškog partnerstva između Unije i Zapadnog Balkana.

Učesnici samita trebaju usvojiti deklaraciju kojom se potvrđuje posvećenost perspektivi članstva u Uniji za zemlje regije (Reuters)

U okviru samita lidera Evropske unije i zemalja Zapadnog Balkana, koji je u utorak počeo u Tirani, potpisan je sporazum koji će omogućiti postepeno smanjivanje i ukidanje cijene raominga između bloka i zemalja regijea.

Potpisivanju sporazuma prisustvovali su predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel, predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen te lideri zemalja regije, među kojima u premijer Albanije Edi Rama, predsjedavajuća Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Cvijanović, predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, predsjednica Kosova Vjosa Osmani, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Sjeverne Makedonije Dimitar Kovačevski.

Potpisnici zajedničke deklaracije i sporazuma u Tirani su operateri iz EU-a i Zapadnog Balkana.

Kako je najavljeno, to je korak koji će omogućiti postepeno smanjenje cijena roaminga između regije i EU-a tokom 2023. godine, s ciljem da se troškovi naknadno u potpunosti ukinu, prenosi Anadolija.

Posvećenost perspektivi članstva u EU

Samit lidera EU-a i zemalja Zapadnog Balkana po prvi put se održava u regiji, a pored najvišnih zvaničnika EU-a, na skupu učestvuju lideri 27 zemalja članica, kao i država regije.

U glavni grad Albanije dolaze gotovo svi lideri EU-a, među njima francuski predsjednik Emmanuel Macron i njemački kancelar Olaf Scholz.

Glavne teme samita u Tirani bit će zajedničko rješavanje posljedica ruske agresije na Ukrajinu, intenziviranje političkog i političkog angažmana, jačanje sigurnosti i izgradnja otpornosti na strano miješanje, suočavanje s izazovima migracije i borba protiv terorizma i organiziranog kriminala.

Samit je prilika da se ponovo potvrdi ključni značaj strateškog partnerstva između EU-a i Zapadnog Balkana, regije s jasnom perspektivom EU-a, saopćeno je iz Brisela.

Učesnici samita trebaju usvojiti deklaraciju kojom se potvrđuje posvećenost perspektivi članstva u EU za zemlje Zapadnog Balkana i ubrzanje tog procesa.

Usklađivanje vanjske politike s EU-om

Visoki zvaničnik EU-a je u ponedjeljak u Briselu naveo da je riječ o postepenom članstvu u Uniji.

U nacrtu deklaracija, u koju je Tanjug imao uvid, apostrofira se i dijalog između Srbije i Kosova i daje puna podrška posredovanju Josepa Borrella i Miroslava Lajčaka u dijalogu, kao i naporima da se dođe do sveobuhvatnog i zakonski obavezujućeg dogovora za normalizaciju odnosa između dvije strane.

Lideri EU-a podržavaju ideju postepene integracije regije već u fazi pristupanja, najavljuju finansijsku pomoć od milijardu eura bespovratne pomoći za ublažavanje posljedica energetske krize i naglašavaju značaj partnerstva EU-a i Zapadnog Balkana u svjetlu ruske agresije na Ukrajinu.

Lideri EU-a očekuju od zemalja na Zapadnom Balkanu da usklade vanjsku politiku s EU-om, a posebno kada je riječ o Ukrajini.

Izvor: Agencije