Crnogorski predsjednik Đukanović se sastao s Erdoganom

Osnoci dvije zemlje su na najvišem nivou, rekao je Recep Tayyip Erdogan.

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan sastao se sa predsjednikom Crne Gore Milom Đukanovićem (Anadolija)

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan sastao se sa predsjednikom Crne Gore Milom Đukanovićem, javlja agencija Anadolija.

Sastanak je bio zatvoren za medije, a Erdogan je poslije izjavio da podržava brze korake Crne Gore ka integraciji sa Evropskom unijom (EU) i euroatlantskim institucijama.

Prijateljstvo Turske i Crne Gore traje stoljećima, istakao je Erdogan u obraćanju u Istanbulu na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Đukanovićem.

Erdogan je istakao da bošnjačka i albanska zajednica i više od 150 hiljada građana crnogorskog porijekla u Turskoj predstavljaju izuzetan most prijateljstva i bratstva između dvije zemlje.

Rekao je i da su na najvišem nivou odnosi Turske i Crne Gore, koje, kako je istakao, dijele zajedničku historiju i kulturu.

Turski predsjednik je kazao da su tokom prošlogodišnje posjete Crnoj Gori postavili cilj da povećaju trgovinsku razmjenu na 250 miliona dolara.

Turske investicije premašile 67 miliona dolara

“Podaci u prvih 11 mjeseci ove godine povećani su za 49 posto u odnosu na isti period prethodne godine. Ukupne turske investicije u Crnoj Gori su premašile 67 miliona dolara. Broj turskih kompanija koje investiraju u Crnoj Gori trenutno je 3.800. Turske kompanije imaju važne projekte, posebno u oblasti infrastrukture, građevinarstva, turizma i sektora usluga. Uvjeren sam da će naš privatni sektor nastaviti sa uspješnim inicijativama u Crnoj Gori kao i na cijelom Balkanu”, naglasio je Erdogan.

Erdogan je istakao da je sa Đukanovićem osim o dešavanjima na Balkanu razgovarao i o drugim važnim regionalnim i međunarodnim pitanjima.

“Posebnu važnost pridajemo očuvanju stabilnosti u jugoistočnoj Evropi i ekonomskom razvoju regiona. Crna Gora, kao važan dio Balkana i Evrope, također daje značajan doprinos miru i stabilnosti. Svoje aktivnosti u tom pravcu uspješno provodi u sklopu Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi kojim Crna Gora predsjedava od jula. Cijenimo brze korake Crne Gore ka integraciji sa Evropskom unijom i euroatlantskim institucijama. Iskreno ohrabrujemo i podržavamo Crnu Goru, našu NATO saveznicu, da postane punopravna članica Evropske unije”, istakao je Erdogan.

U četvrtak je iz Direkcije za komunikacije Predsjedništva Turske saopćeno da će Đukanović danas boraviti u radnoj posjeti Turskoj, gdje putuje na poziv turskog predsjednika Erdogana.

Izvor: Agencije