Kosovska policija zatvorila prijelaz Merdare dok traje protest

Kosovsko Ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je sve koji na Kosovo putuju preko centralne Srbije da izbjegavaju prijelaz Merdare i koriste druge pravce.

Srbi sa sjevera Kosova poručuju da će ukloniti barikade kada budu oslobođeni njihovi uhapšeni sunarodnjaci i kada sa sjevera budu povučene specijalne snage policije (Reuters)

Kosovska policija zatvorila je prijelaz preko Merdara iz pravca Podujeva, dok traje protest mještana koji su blokirali put Niš-Priština iz pravca Kuršumlije ka Podujevu u znak podrške Srbima na Kosovu. Kako javlja RTS, postavljeni su kamioni sa prikolicom i traktori, prenosi Tanjug.

Stvorila se velika kolona vozila u jednom pravcu prema Kuršumliji, više od tri kilometara, a kolona je formirana i sa druge strane.

Ministarstvo vanjskih poslova Kosova pozvalo je sinoć sve koji na Kosovo putuju preko centralne Srbije da izbjegavaju prijelaz Merdare i koriste druge, zbog protesta raseljenih Srba koji blokiraju prilaz iz pravca Kuršumlije.

Još dvije barikade u Mitrovici

Iz ministarstva su onima koji putuju na Kosovo ili idu ka centralnoj Srbiji preporučili druge prijelaze prema centralnoj Srbiji ili da koriste prelaze preko Sjeverne Makedonije.

Srbi sa sjevera Kosova ulaze u devetnaesti dan na barikadama. Poručuju da će ih ukloniti kada budu oslobođeni njihove uhapšeni sunarodnjaci i kada sa sjevera budu povučene specijalne snage policije.

Postavljene su još dvije barikade – u centru sjevernog dijela Kosovske Mitrovice, u blizini Bošnjačke mahale i na novom mostu, koji iz sjevernog dijela Mitrovice vodi na magistralni put ka Raškoj.

Izvor: Agencije