Postavljene dvije nove barikade u Sjevernoj Mitrovici

Srbi na sjeveru Kosova 18. dan su na barikadama, dok traže oslobađanje uhapšenih sunarodnjaka koje Priština sumnjiči za narušavanje ustavnog poretka.

Pripadnici italijanskih oružanih snaga, dio mirovne misije NATO-a na Kosovu, čuvaju stražu dok lokalni Srbi protestuju protiv vlade u Prištini u blizini blokirane ceste u Sjevernoj Mitrovici, 27. decembra 2022. (REUTERS/Florion Goga)

Policija Kosova je saopštila da su na sjeveru Kosova, tokom noći, postavljene dvije nove barikade na teritoriji opštine Sjeverna Mitrovica.

U saopštenju Policije Kosova se navodi da su “kriminalna lica ili grupe nastavile da postavljaju barikade, dodatno ometajući slobodu kretanja”.

“Prema zvaničnim informacijama postavljene su dvije barikade sa teškim vozilima. Jedna od barikada je postavljena na raskrsnici kod Tehničke škole, dok je druga postavljena na mjestu zvanom Dudin krš”, navodi se.

Napetosti koje na Kosovu traju mjesecima, eskalirale su u posljednje dvije sedmice nakon što je Kosovska policija uhapsila jednog donedavnog policajca, sumnjičeći ga za “narušavanje ustavnog poretka”, na što su lokalni Srbi uzvratili postavljanjem barikada, tražeći njegovo oslobađanje.

Barikade na sjeveru traju 18. dan unatoč pozivima SAD-a, Velike Britanije i Njemačke da ih lokalni Srbi uklone, te “shuttle” diplomatije Sjedinjenih Američkih Država i EU-a koje pozivaju na deeskalaciju i pokušavaju obje strane dovesti za pregovarački stol.

Dodatne tenzije u ponedjeljak su potaknule najave iz Prištine da kosovska vlada ima “operativni plan” za uklanjanje barikada, a da se to očekivalo od mirovne misije (KFOR) čije snage to nisu do sada učinile.

Vojska Srbije na najvišem stepenu pripravnosti

Sinoć je predsjednik Srbije i vrhovni vojni komandant Aleksandar Vućić naredio da Vojska Srbije bude u najvišem stepenu borbene gotovosti, potvrdio je ministar odbrane Miloš Vučević.

“Predsednik Srbije kao vrhovni komandant je večeras naredio da Vojska Srbije od noćas bude u najvišem stepenu borbene gotovosti odnosno pripravnosti do nivoa upotrebe oružane sile, odnosno oružanog potencijala Vojske Srbije”, rekao je Vučević za Tanjug.

Kako je naveo, “to [vojsku] podiže na najviši nivo do akcije koji sprovodi Vojska Srbije čuvajući teritorijalni integritet i suverenitet Srbije i štiteći sve građane Srbije i sprečavajuči pogrom i teror nad Srbima ma gde žive”.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada