Vojska Srbije stavljena u najviši stepen borbene gotovosti

Ministar odbrane Srbije Miloš Vučević potvrdio je da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić dao vojsci naredbu o najvišoj spremnosti.

Srbija, Vojska, Vojska Srbije
Vučić je naredio da Vojska Srbije bude u pripravnosti do nivoa upotrebe oružane sile (EPA)

Predsjednik Srbije i vrhovni vojni komandant Aleksandar Vućić naredio je da Vojska Srbije bude u najvišem stepenu borbene gotovosti, potvrdio je ministar odbrane Miloš Vučević.

“Predsednik Srbije kao vrhovni komandant je večeras naredio da Vojska Srbije od noćas bude u najvišem stepenu borbene gotovosti odnosno pripravnosti do nivoa upotrebe oružane sile, odnosno oružanog potencijala Vojske Srbije”, rekao je Vučević za Tanjug.

Kako je naveo, “to [vojsku] podiže na najviši nivo do akcije koji sprovodi Vojska Srbije čuvajući teritorijalni integritet i suverenitet Srbije i štiteći sve građane Srbije i sprečavajuči pogrom i teror nad Srbima ma gde žive”.

Ranije je Vučić, komentarišući zabranu ulaska na Kosovo patrijarhu srpskom Porfiriju, rekao da će preduzeti sve mjere da zaštiti srpski narod “posle naoružavanja Albanaca i posle podizanja njihove borbene gotovosti”.

‘Dajemo sve da sačuvamo mir i stabilnost’

“Sve dajemo od sebe da sačuvamo mir i stabilnost. Nažalost, nas nisu hteli da slušaju, ili ih nije mnogo ni interesovalo da nas čuju”, naveo je Vučić u snimku objavljenom na Instagramu.

On je, povodom zabrane ulaska patrijarhu Porfiriju na Kosovo, naglasio da se to nikad u historiji nije dogodilo.

“I baš ih briga. Besmisleno saopštenje, nevažno… Ali će i dalje da govore samo o srpskim barikadama koje su samo znak nezadovoljstva i borbe srpskog naroda da budu svoji na svome i ništa više”, naveo je.

“U skladu sa tim, želim da vas obavestim da smo u teškoj situaciji, ali da ćemo dati sve od sebe i da ćemo brinuti na svaki način kako da sačuvamo mir i stabilnost i ne samo to, nego kako da zaštitimo naš narod na severu Kosova i Metohije”.

Ranije u ponedjeljak, kosovska policija nije dozvolila ulazak patrijarha Porfirija u zemlju, nakon što je prethodno objavljeno da će to biti moguće tek “nakon što Srpska pravoslavna crkva osudi, odnosno ogradi se od djelovanja pripadnika SPC-a, koji ilegalnim ulaskom na Kosovo pružaju otvorenu podršku kriminalnim grupama na sjeveru Kosova, koje su odgovorne za barikade koje su tamo postavljene”.

U pripravnosti i policija

U međuvremenu, Ministarstvo odbrane Latvije objavilo je da je u nedjelju na njene vojnike u sastavu KFOR-a pucano.

Tenzije na Kosovu dodatno su pojačale i vijesti da je Vojska Srbije rasporedila haubice blizu granice s Kosovom, no poslije su ih vratili u kasarnu.

I ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić izjavio je večeras da je naložio podizanje pune borbene gotovosti svih jedinica MUP-a.

“Shodno naređenju predsednika Republike i vrhovnog komandanta Vojske i oružanih snaga Srbije Aleksandra Vučića, naložio sam podizanje pune borbene gotovosti svih jedinica MUP-a, Žandarmerije, SAJ-a i Policijske brigade, koliko odmah da se stave pod komandu načelnika generalštaba i posednu položaje predvidjene operativnim planom”, naveo je Gašić u pisanoj izjavi.

Izvor: Agencije