Troje djece u bolnici nakon curenja amonijaka u Pirotu

Hospitalizirano ukupno 15 osoba poslije prevrtanja vagona cisterne sa amonijakom na jugoistoku Srbije gdje je proglašena vanredna situacija.

Ranije je objavljeno kako je zbog simptoma trovanja i drugih problema 51 osoba zatražila ljekarsku pomoć (Tanjug)

Ukupno 15 pacijenata je zbrinuto u Univerzitetski klinički centar Niš tokom protekle noći nakon sinoćnjeg izlivanja amonijaka iz vagona cisterne u Pirotu na jugoistoku Srbije, saopćeno je iz ove ustanove i dodaje se kako je riječ o troje djece i 12 odraslih, prenose srbijanski mediji.

„Prema poslednjem izveštaju lekara od jutros u 6 časova svi pacijenti su trenutno stabilnih vitalnih parametara i nisu životno ugroženi. U UC UKC Niš su 12 odraslih i jedno dete: jedan pacijent (59) sa povredama grudnog koša hospitalizovan je u intenzivnoj nezi Klinike za anesteziju, jedan pacijent pacijent (49), sa srčanim tegobama, hospitalizovan je na odeljenju Klinike za kardiologiju a jedno dete nakon prijema, prebačeno je i hospitalizovano u opservaciji Klinike za dečije interne bolesti UKC Niš“, saopćeno je iz kliničkog centra, prenosi Blic.

Dalje se dodaje kako je u opservaciji Klinike za dječije interne bolesti, pored jednog djeteta koje je prebačeno iz urgentnog centra, hospitalizirano još dvoje djece. Svo troje je stabilnih vitalnih parametara, svjesni, komunikativni, ali zbog iritacije disajnih puteva, očiju i kože, bit će zadržani radi daljeg praćenja i liječenja, naveli su ljekari.

Prema njihovim riječima, četiri pacijenta bit će zadržana u urgentnom centru na opservaciji još izvjesni period, javio je Blic i dodao kako je šest pacijenata otpušteno tokom noći na kućno liječenje.

Vanredna situacija

U Pirotu je danas na snazi vanredna situacija poslije curenja amonijaka iz prevrnutog vagona a škole, vrtići i javne ustanove ne rade. Osim policije, mjestu nesreće ni jutros niko ne može prići, javio je dopisnik RTS-a, prenosi agencija Beta.

Ranije je objavljeno kako je zbog simptoma trovanja i drugih problema 51 osoba zatražila ljekarsku pomoć.

Vršilac dužnosti pomoćnika ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Ivan Divac izjavio je da će inspektori Odjeljenja za inspekcijske poslove transporta opasnih roba resornog ministarstva ujutro biti u Pirotu i poduzeti sve mjere kako bi se utvrdilo da li je bilo nepravilnosti prilikom transporta amonijaka iz Bugarske za Šabac.

Divac je naveo da su kompanije Infrastruktura željeznice Srbije i Srbija kargo formirali zajedničku komisiju koja će utvrditi uzrok nesreće, do koje je došlo u nedjelju navečer kada se vagon sa amonijakom prevrnuo na pruzi između Pirota i Staničenja, a plin iscurio u atmosferu, saopćilo je Ministarstvo.

Izvor: Agencije