Srbi 16. dan na barikadama na sjeveru Kosova

Tokom noći odjeknule su dvije detonacije, ali nema izvještaja o materijalnoj šteti i vjerovatno se radi o pirotehnici, navode mediji.

Sjever Kosova je poprište napetosti već sedmicama (Reuters)

Srbi sa sjevera Kosova provode danas na barikadama 16. dan zaredom, zahtijevajući da kosovske vlasti oslobode Dejana Pantića, Miljana Adžića i Slađana Trajkovića, te da povuče specijalne snage policije, prenosi agencija Beta. U isto vrijeme, kosovski mediji prenijeli su noćas da su zamijenjeni policajci koji su već dvije sedmice blokirani u Leposaviću, zbog barikada na sjeveru.

Kako je javila Radio-televizija Srbije (RTS), tokom noći odjeknule su dvije detonacije, ali nema izvještaja o materijalnoj šteti i vjerovatno se radi o pirotehnici.

Građani traže oslobađanje “neosnovano uhapšenih, povlačenje tajnih spiskova za hapšenje Srba i da se sa sjevera Kosova povuku jedinice sa dugim cijevima i oklopnim vozilima, uz garancije KFOR-a da te jedinice neće dolaziti na sjever.”

Stav premijerke Srbije

Predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je kako ne vjeruje u scenarij u kojem bi kosovska policija nasilno uklanjala barikade na sjeveru Kosova, jer bi to bio napad na žene i djecu, starije ljude i prosvjetare koji su na njima.

Srbi na sjeveru Kosova uznemireni su zbog informacija da su pripadnici KFOR-a i EULEX-a doveli u Leposavić i specijalce kosovske policije sa dugim cijevima, navodi RTS.

 

Izvor: Agencije