Vanredno stanje u Pirotu: Deseci u bolnicama nakon prevrtanja vagona i curenja amonijaka

Mediji iz Srbije javljaju kako se ukupno 51 osoba javila u pirotsku bolnicu, šest pacijenata je prebačeno u Niš.

Gradski štab za vanredne situacije objavio je obaveštenje građanima Pirota o tome kako treba da se ponašaju u situaciji curenja amonijaka i formiranja oblaka (Tanjug/ Aleksandar Ćirić)

Nakon iskliznuća teretnog voza koji je prevozio amonijak, te curenja gasa u blizini pirotskog sela Staničenja, 51 osoba se obratila ljekarima u Pirotu (jugoistok Srbije) sa simptomima trovanja amonijakom, a sedam osoba prevezeno je u niški Univerzitetski klinički centar, od kojih dvoje sa težim simptomima, prenosi agencija Beta.

Ta zdravstvena ustanova je ranije danas saopćila kako je hospitalizirano šest osoba i to četiri u odjeljenju reanimacije i dva u odjeljenju toksikologije.

“Svi su stabilnih vitalnih parametara sa nadražajnim simptomima i blagim hemijskim opekotinama. Svi pacijenti su naši državljani”, naveli su iz UKC Niš.

Apel građanima

Preduzeće “Srbija Kargo” saopćilo je ranije danas da se teretna kompozicija prevrnula na dijelu magistralne pruge Niš – Dimitrovgad, između Pirota i Staničenja, van naseljenog područja.

“Radi se o teretnoj kompoziciji koja svakodnevno saobraća na ovoj deonici, prevozeći sirovine iz Bugarske za Prahovo i Šabac. Teretna kompozicija je u svom sastavu imala dvadeset vagon cisterni, koje su u vlasništvu kompanije ‘Eliksir'”, istaknuto je u saopćenju.

Na lice mjesta su izašle ekipe Ministarstva unutrašnjih poslova, kao i pripadnici vatrogasne službe Sektora za vanredne situacije, koji su zatvorili prilaz mestu iskliznuća u krugu od četiri kilometra.

Iz policije apeliraju na građane koji žive u blizini da ne napuštaju svoje domove i da ne izlaze napolje.

Saobraćaj između Pirota i Bele Palanke na autoputu i magistralnom putu je u prekidu zbog slabe vidljivosti i dimne zavjese, a alternativni putni pravac je preko sela Ponor.

Vanredna situacija

Društvenim mrežama kruži fotografija na kojoj se vidi bjeličasti oblak amonijaka koji se tokom večeri proširio iznad Pirota, a zbog povećane koncentracije amonijaka u tom gradu je proglašena vanredna situacija, prenosi agencija Beta.

Gradonačelnik Pirota Vladan Vasić proglasio je vanrednu situaciju u tom gradu, a tamošnje škole sutra neće raditi.

Gradski štab za vanredne situacije objavio je obaveštenje građanima Pirota o tome kako treba da se ponašaju u situaciji curenja amonijaka i formiranja oblaka.

„Ako je otrovni oblak veoma blizu, stan ne napuštati, već preduzeti mere njegove hermetizacije, zatvaranja prozora i vrata, kretanje po stanu svesti na minimum, pripremiti maske sa tamponima od gaze ili druge tkanine“, navodi se u saopćenju.

Izvor: Al Jazeera i agencije