Kfor analizira zahtjev za povratak srbijanskih snaga na Kosovo

Misija NATO-a na Kosovu je pojačala prisustvo trupa na graničnom prelazu Jarinje iz preventivnih sigurnosnih razloga.

Povećanje prisustva trupa je bilo neophodno, poručio je Kfor (AP)

Kfor je saopćio u srijedu da “trenutno analizira nedavni zahtjev Srbije” za povratak do 1.000 pripadnika njenih snaga na Kosovo i da će ta misija NATO-a nastaviti pružati sigurno okruženje i slobodu kretanja na Kosovu.

Kfor je nedavno “pojačao prisustvo trupa na Jarinju iz preventivnih sigurnosnih razloga”, što se pokazalo “kao izuzetno uspješna aktivnost, u velikoj mjeri zahvaljujući produktivnoj saradnji Kfora s Vladom Crne Gore, načelnikom Generalštaba Vojske Srbije, institucijama na Kosovu i misijom Eulexa”, navedeno je u saopćenju, prenosi Tanjug.

“Povećanje prisustva trupa je bilo neophodno, imajući u vidu nedavne izvještaje o navodnom mogućem prisustvu organiziranih kriminalnih grupa u okviru demonstracija”, navode iz ureda za odnose s javnošću Kfora.

Hoxha: Barikade će biti uklonjene

“Trenutno analiziramo nedavni zahtjev Vlade Srbije. Nastavit ćemo osiguravati bezbjedno okruženje i slobodu kretanja koji podstiču produktivan dijalog, dajući liderima mogućnost da stvore dugoročna, održiva rješenja ukorist svih zajednica koje žive na Kosovu”, saopćio je Kfor.

Ističu da redovno izvode vježbe, “osmišljene da testiraju sposobnosti i održavaju neophodan nivo operativne spremnosti neophodan za nastavak ispunjavanja dužnosti snaga”, podsjetivši da su najnoviju vježbu održali 19. decembra.

Spremni smo intervenirati, ako bude potrebno, da bismo spriječili eskalaciju, u skladu s našim mandatom Ujedinjenih naroda”, poručuju iz misije NATO-a.

U međuvremenu je Gazmend Hoxha, direktor operative Policije Kosova, rekao je da policija ima detaljan plan intervencije na svakoj barikadi, prenosi Beta.

Istakao je da će barikade biti uklonjene kada se procijeni da će posljedice biti minimalne, da je policija obučila i pripremila ljude i da ima opremu za uklanjanje barikada.

Brnabić: Na ivici oružanog sukoba

“Barikade će biti uklonjene onog momenta kada se donese procjena i kada se odluči da će interes naše države, naših građana, naše policije imati najmanje posljedica tokom našeg djelovanja. Primam naređenja direktno od generalnog direktora Policije. Kad god bude dato naređenje, mi ćemo ga provesti”, rekao je Hoxha, prenosi Kosovo Online.

Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je da “smo na ivici oružanog sukoba zbog jenostranih poteza” Vlade Kosova.

Pozvala je nevladine organizacije, koje su dio Nacionalnog konventa, da se oglase povodom “torture koju proživljavaju Srbi na Kosovu…”

Upitala je gdje je na evropskom kontinentu moguće da 12 dana nema informacija o uhapšenom čovjeku, navodeći da je riječ o Dejanu Pantiću, kojeg su uhapsila Policija Kosova.

Izvor: Agencije