Brisel za hitno smirivanje situacije na Kosovu i nastavak dijaloga

Srbija i Kosovo moraju imati na umu da bi novo zaoštravanje i nasilje zakočilo dijalog i krivce dovelo do toga da budu isključeni iz procesa pridruživanja Evropskoj uniji.

Trenutno je situacija na sjeveru Kosova relativno mirna (Reuters)

Članice Evropske unije podržavaju izvještaj visokog evropskog predstavnika Josepa Borrella i stav da se hitno obustavi napetost na sjeveru Kosova, uz neodgodivi nastavak dijaloga Srbije i Kosova na temelju “prijedloga EU-a za zaokruženo rješenje odnosa dvije strane kojim se ne predviđaju rokovi“, prenosi Beta, pozivajući se na

Diplomatski zvaničnici u Briselu u naveli kako Unija, njene članice,posrednici u dijalogu i američki partneri smatraju kako se mora učiniti prodor ka rješenju za spornu situaciju oko Kosova jer više nema vremena zbog “prelivanja upliva ukrajinskog rata i na Zapadni Balkan, gdje Rusija vidljivo djeluje“, prenosi Beta.

Nije bilo rasprave o Kosovu

Šefovi država ili vlada EU-a su na zasjedanju u Briselu primili na znanje rezultate najnovijeg razgovora specijalnog izaslanika EU-a za dijalog Kosova i Srbije s premijerom Kosova Albinom Kurtijem i predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Srbija i Kosovo, kako je rečeno, moraju imati na umu da bi novo zaoštravanje i nasilje zakočilo dijalog i krivce dovelo do toga da budu isključeni iz procesa pridruživanja EU.

Na zasjedanju EU lidera nije bilo rasprave o Kosovu, jer to nije bilo ni predviđeno, pa nema ni stava o tome u zaključcima samita Unije, ali je “snažno osjećanje u EU da se hitno mora preduprijediti zaoštravanje, smiriti napetost i nastaviti nesmanjeno posredovanje Borrella i Lajčaka“, rekli su evropski izvori.

Kontakti su mogući i prije božićnih i novogodišnjih praznika, ali za sada je teško zamislivo da bi se neki susret Vučića i Kurtija u sklopu dijaloga mogao možda upriličiti prije druge polovine januara, “izuzev da to zahtijeva nova opasna situacija“, predočili su evropski diplomatski zvaničnici u Briselu.

Na pitanje da li “evropski, odnosno dopunjeni njemačko-francuski, prijedlog” nudi neko rješenje ne samo s načelima, već i preciznim ustrojstvom i očekivanjima da se postigne u neko dogledno vrijeme, evropske diplomate su uzvratili da se, “iz vrlo razumljivih razloga, nikakve pojedinosti neće iznositi na vidjelo, ali se to mora postići što je prije moguće, iako bez ikakvih rokova, koji bi samo otežali pregovore”.

Ukloniti barikade, sjesti za stol

Trenutno je situacija na sjeveru Kosova relativno mirna i “vjerujemo kako su Vučić i Kurti izgleda shvatili da nikako za njih neće biti dobro ako bi došlo do novog zaoštravanja“, rečeno je.

Borrell je, dolazeći na samit EU-a, rekao da će na osnovu rezultata posete Lajčaka Prištini i Beogradu podnijeti izvještaj liderima Unije i predočio da je apsolutno nužno da se “problemi prevaziđu, barikade uklone i sjedne za stol i pregovara o prijedlogu EU-a za postizanje koherentnog i trajnog rješenja zategnutosti između Srbije i Kosova”.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada