Escobar: Nije momenat za ‘Otvoreni Balkan’

Sada moramo hitno djelovati na stvari koje Crnu Goru vode u krizu, rekao je specijalni američki izaslanik za Zapadni Balkan.

SAD podržava sve regionalne inicijative ekonomske integracije, kaže Gabriel Escobar (Anadolija)

Specijalni američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabriel Escobar poručio je u petak da Crna Gora nema potrebe da u ovom momentu odlučuje o priključenju inicijativi “Otvoreni Balkan”, već da treba djelovati na stvari koje zemlju vode u krizu.

“Želim biti jasan: nema potrebe da se o tome odlučuje u ovom momentu. Bit će vremena za ozbiljnu raspravu o tom pitanju u budućnosti. Sada moramo hitno djelovati na stvari koje Crnu Goru vode u krizu”, rekao je on u intervjuu za agenciju Mina, prenosi Tanjug.

Escobar je ponovio da je “Otvoreni Balkan” pitanje o kojem konačno trebaju odlučiti građani Crne Gore, bilo putem referenduma ili preko izabranih zvaničnika s jasnim mandatom birača.

SAD: Potrebno ispuniti dva uslova

SAD, istakao je, podržava sve regionalne inicijative ekonomske integracije, ali ta podrška postoji samo ako su ispunjena dva glavna uslova.

“Prvi je da inicijativa približava zemlje članice Evropi i da nije u sukobu s njihovim evropskim obavezama u okviru Berlinskog procesa ili bilo kojeg drugog procesa koji Evropa vodi.”

“Drugi uslov je da sve zemlje Zapadnog Balkana mogu pristupiti toj inicijativi kao punopravne članice”, rekao je Escobar, dodajući da će SAD povući podršku “Otvorenom Balkanu” ako bilo koji od ovih uslova ne bude ispunjen.

Izvor: Agencije