Sastanak Vučića s Lajčakom i Escobarom u Beogradu

Dužnosnici Evropske unije i SAD-a u Beograd su došli iz Prištine, u trenutku povećanih napetosti na sjeveru Kosova.

Predsjednik Srbije sastanak u Beogradu s Lajčakom i Escobarom ocijenio je kao iskren i korektan Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa specijalnim predstavnikom EU-a za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslavom Lajčakom, a potom je održan trilateralni susret Vučića sa Lajčakom i zamjenikom pomoćnika američkog državnog sekretara Gabrijelom Eskobarom ( Milos Miskov - Anadolu Agency ) (Anadolija)

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak i zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara Gabriel Escobar stigli su u srijedu u Beograd, u jeku krize na sjeveru Kosova.

Lajčak se sastao s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, nakon čega im se pridružio i Escobar.

Predsjednik Srbije sastanak u Beogradu s Lajčakom i Escobarom ocijenio je kao iskren i korektan.

Dužnosnici EU-a i SAD-a u Beograd su došli iz Prištine u trenutku povećanih napetosti na sjeveru Kosova, gdje su Srbi postavili barikade na cestama nakon hapšenja bivšeg pripadnika policije Kosova Dejana Pantića.

Lajčak je izjavio da je razgovor s Vučićem u Beogradu o smanjenju tenzija na Kosovu bio “otvoren i iskren”.

U objavi na svom Twitter nalogu naveo je da Vučić “razumije ozbiljnost situacije”.

Lajčak i Escobar za uklanjanje barikada

“Nastavio sam svoju misiju u Beogradu, gdje sam se sastao s … Vučićem. Imali smo otvoren i iskren razgovor o rješenju koje bi smanjilo tenzije i omogućilo uklanjanje barikada”, napisao je Lajčak.

Lajčak i Escobar izjavili su u Prištini, uoči posjete Beogradu, da barikade na sjeveru Kosova trebaju ukloniti oni koji su ih postavili te da je nužan politički dogovor dviju strana.

“Ja sam diplomata, za mene – najbolji način za uklanjanje barikada jeste da to bude rezultat političkog dogovora, a ne bagerima”, kazao je Lajčak.

“Razgovarali smo o potrebi da svi ostanu mirni, kao i potrebi da se nastavi dijalog kojim posreduje EU. Također, jasno sam iznio naša očekivanja, a to je da počnemo razgovarati o formiranju zajednice srpskih opština [ZSO]. To sam jasno i rekao. Nadam se ćemo prevazići ovu krizu u veoma bliskoj budućnosti”, rekao je Escobar.

Izvor: Al Jazeera i agencije

Vaša dnevna doza vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada