Ponovo se oglasile sirene u Mitrovici, Srbi se okupljaju u Zvečanu

Nakon što je na prijelazu Jarinje uhapšen jedan od bivših kosovskih policajaca srpske nacionalnosti, Srbi sa sjevera Kosova počeli su se okupljati i postavljati barikade.

Mediji pišu da je blokirano više putnih pravaca na području opština Zvečan i Leposavić (Reuters/Arhiva)

U sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice ponovo barikade i sirene, javio je Al Jazeerin reporter Zoran Kosanović.

Nakon što je na prijelazu Jarinje uhapšen jedan od bivših kosovskih policajaca srpske nacionalnosti, Srbi sa sjevera Kosova počeli su se okupljati i postavljati barikade.

Barikade se nalaze na ulazu i izlazu iz Leposavića, u mjestima Sočanica i Lešak, kao i rudaru u blizini Zvečana, a nekoliko stotina građana okupilo se i u Rudaru kod Zvečana.

Zatvoreni granični prijelazi Jarinje i Brnjak

Kosovska policija je saopćila da je privremeno zatvorila najprije granični prijelaz na Jarinju, a potom i u Brnjaku, pozivajući građane da koriste ostale granične prelaze.

“Na osnovu procjene policije, kao i sigurnosnih mjera predostrožnosti, sve dok postoje blokade na putu ka graničnom prijelazu Brnjak, Kosovska policija je sada privremeno zatvorila ovu graničnu tačku za promet”, navedeno je u saopćenju koje je policija Kosova objavila na društvenim mrežama, prenosi agencija FoNet.

Kako su zbog barikada za saobraćaj zatvorena dva granična prijelaza na sjeveru zemlje, građani su pozvani da za saobraćaj koriste ostale granične prijelaze.

Petković tvrdi da je riječ o zastrašivanju

Direktor Kancelarije za Kosovo u Vladi Srbije Petar Petković izjavio je da hapšenje Dejana Pantića, bivšeg pripadnika Kosovske policije na prijelazu Jarinje, predstavlja brutalnu odmazdu i zastrašivanje za koje je odgovoran kosovski premijer, Albin Kurti.

U saopštenju se navodi da je riječ o Kurtijevoj osveti srpskim policajcima zbog napuštanja institucija na sjeveru.

Petković je, kako kaže, o ovom hapšenju obavijestio posebnog predstavnika Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka.

Ističe se da će biti obaviješteni i svi drugi relevantni međunarodni predstavnici, s jasnim zahtjevom da se osveta i odmazda prema Srbima odmah zaustavi i da se Srbima na Kosovu garantuje sigurnost.

Obraćanje Vučiča

Radnici institucija koje funkcionišu u sistemu Srbije (prosvjeta i zdravstvo) su dobili poruku da dođu na Rudare, javio je reporter Radija Slobodna Evropa.

Pripadnici srpske zajednice su početkom novembra napustili kosovske institucije, uključujući policiju i pravosuđe, kako bi izrazili nezadovoljstvo odlukom Vlade Kosova oko preregistracije vozila na kosovske tablice. Primjena odluke je obustavljena, ali se bojkot institucija nastavio.

Ranije je najavljeno da će se predsjednik Srbije Aleksandar Vučić večeras u 19:00 sati obratiti građanima povodom posljednjih incidenata na sjeveru Kosova.

Izvor: Al Jazeera i agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada