Srpska lista održava protest na sjeveru Kosova

Nezadovoljna potezima zvanične Prištine, Srpska lista pozvala je na protestno okupljanje sutra u Sjevernoj Mitrovici.

Srpska lista je objavom na Facebooku pozvala na okupljanje u Sjevernoj Mitrovici (Reuters)

U sjevernom dijelu Mitrovice održava se skup građana srpske nacionalnosti, kao reakcija na odluku Vlade Kosova da se počne sa preregistracijom tablica sa srpskim oznakama gradova na Kosovu, koje izdaje Srbija.

Nakon te odluke, Vlada u Prištini suspendovala je direktora Policije za region sjever, Nenada Đurića, koji je odbio nalog o uručivanju opomena vozačima.

Predstavnici Srba istupili su iz lokalnih i centralnih institucija, te pravosuđa i policije Kosova, a ostavke su podnijeli i gradonačelnici opština sa srpskom većinom.

Premijer Kosova Albin Kurti je pozvao na mir i sigurnost, i odustajanje od bojkota ili od napuštanja kosovskih institucija.

SAD i EU od Kosova su zatražili da preregistraciju tablica odgodi na još deset mjeseci.

Istovremeno, NATO, KFOR i OSCE pozvali su Prištinu i Beograd na suzdržanost.

Poziv i putem Facebooka

Srpska lista je poziv na okupljanje u Sjevernoj Mitrovici objavila i na Facebooku.

“Braćo i sestre, okupimo se svi na sveopštem narodnom skupu u Kosovskoj Mitrovici u 12 časova ispred spomenika caru Lazaru, odakle ćemo jedinstveno i složno poručiti Evropi i svetu da je naša jedina država Srbija i predsednik Aleksandar Vučić. Pokažimo koliko volimo Srbiju. Zastave na prozore”, naveli su u objavi.

Nove napetosti između Kosova i Srbije izbile su nakon što je u ponoć 31. oktobra istekao rok koji je kosovska vlada ostavila za primjenu odluke o zamjeni registarskih tablica izdanih u Srbiji, koje koriste Srbi na Kosovu.

Beograd tu odluku vidi kao kršenje ranijeg sporazuma po kojem tablice, po preporuci misije UN-a (UNMIK) trebaju imati neutralnu oznaku KS, a ne Republika Kosovo (RKS), na čemu insistira vlada Albina Kurtija.

Ostavke načelnika opština

Gradonačelnik Sjeverne Mitrovice Milan Radojević je 6. novembra i zvanično podnio ostavku na vanrednoj sjednici Skupštine opštine Sjeverna Mitrovica. Isto je uradilo i 17 odbornika Srpske liste u ovoj opštini, piše Radio Slobodna Evropa (RSE).

Ostavke su podnijeli i načelnici opština Zvečan Dragiša Milović, Leposavić Zoran Todić i Zubin Potok Srđan Vulović, kao i odbornici u lokalnim skupštinama iz redova Srpske liste, vodeće partije kosovskih Srba koja ima podršku Beograda.

Ostavke slijede dan nakon što su predstavnici Srba sa sjevera Kosova odlučili da napuste sve institucije Kosova, odnosno da istupe iz lokalnih, centralnih institucija, te pravosuđa i policije.

Predsjednik Srpske liste Goran Rakić rekao je da će odluka o napuštanju institucija biti na snazi sve do trenutka dok “Priština ne počne da poštuje međunarodno javno pravo i sporazume dogovorene u Briselu”.

Zatraženo je i da Vlada Kosova povuče odluku o preregistraciji KM tablica – koje izdaje Srbija – u RKS (Republika Kosovo).

NATO, KFOR i OSCE pozivaju na suzdržanost

Međunarodne mirovne snage na Kosovu (KFOR) pozvale su Prištinu i Beograd da razgovaraju o razlikama kroz konstruktivan dijalog.

“Pratimo situaciju i blisko sarađujemo sa liderima u Beogradu i Prištini, kao i sa našim međunarodnim partnerima, kako bismo održali sigurno okruženje za sve ljude na Kosovu”, naveli su u saopćenju.

Zamjenik generalnog sekretara NATO-a Mircea Geoana pozvao je Kosovo i Srbiju na suzdržanost i sprečavanje širenja napetosti, prenijela je agencija Beta.

“I Beograd i Priština moraju da pokušaju da pokažu suzdržanost i da spriječe eskalaciju (napetosti)”, napisao je Geoana na Twitteru i dodao da je sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Kosova i Srbije Miroslavom Lajčakom razgovorao o “napetoj situaciji na sjeveru Kosova”.

I šef misije OSCE-a na Kosovu Michael Davenport pozvao je Kosovo i Srbiju na proaktivno političko angažovanje kako bi se postigao napredak u normalizaciji odnosa.

On je naglasio da je snažnije angažovanje u dijalogu krucijalno za očuvanje interesa dvije strane, ali i sigurnosti.

Također je istakao da je OSCE spreman nastaviti pružanje podršku u primjeni dogovora postignutih u dijalogu Kosova i Srbije.

Izvor: Al Jazeera i agencije