Scholz zemljama Zapadnog Balkana obećao brži pristup EU

Njemački kancelar obećao je zemljama regije ubrzani proces približavanja Evripskoj uniji, a Evropska komisija milijardu eura pomoći u savladavanju krize.

Evropska unija će regiji zapadnog Balkana pomoći s milijardu eura (EPA)

Njemački kancelar Olaf Scholz obećao je u četvrtak zemljama Zapadnog Balkana ubrzani proces približavanja Evropskoj uniji, a Evropska komisija je obećala milijardu eura pomoći zemljama ove regije u savladavanju energetske krize.

“Šest zemalja Zapadnog Balkana pripadaju EU. One su dio Evrope i dio evropske porodice. Zbog toga se zalažem za proširenje EU-a i na zemlje Zapadnog Balkana”, rekao je njemački kancelar nakon sastanka predsjednika vlada šest zemalja Zapadnog Balkana u sklopu Berlinskog procesa, prenosi Hina.

Predstavnici Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova, Sjeverne Makedonije i Srbije potpisali su u Berlinu sporazum o međusobnom priznavanju ličnih karata te fakultetskih i stručnih diploma, što bi moglo pridonijeti jačanju političkih i ekonomskih veza u regiji.

“Berlinski proces skrbi za napredak”, kazao je Scholz.

‘Brutalna ruska agresija na Ukrajinu’

Istaknuo je potrebu rješavanja trajnog sukoba između Srbije i Kosova te je naglasio važnost potpisivanja sporazuma u sjeni novonastale geopolitičke situacije u Evropi.

“Brutalna ruska agresija na Ukrajinu nas prisiljava da zbijemo redove i odbranimo slobodu Evrope”, rekao je Scholz.

Nije naveo mogući datum ulaska zemalja Zapadnog Balkana u EU, ali je kazao kako bi to trebalo uslijediti što je prije moguće.

U sjeni energetske krize, EU će, kako je nakon samita u Berlinu saopćila predsjednica EK-a Ursula von der Leyen, regiji Zapadnog Balkana pomoći s milijardu eura.

“Petsto miliona eura će biti isplaćeno u vidu hitne pomoći u savladavanju visokih cijena energenata, a ostalih 500 miliona eura u obliku investicija u obnovljive izvore energije”, rekla je ona na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Scholzom i Edijem Ramom, premijerom Albanije, u kojoj bi sljedeće godine trebao biti održan sljedeći samit u okviru Berlinskog procesa.

Dio investicija bit će utrošen i na priključenje regije na evropsku energetsku infrastrukturu.

Predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel ocijenio je da je samit Berlinskog procesa o Zapadnom Balkanu bio dobra prilika za sastanak s čelnicima regije uoči samita EU – Zapadni Balkan u Tirani u decembru.

‘Vrijeme da ubrzamo tempo reformi’

“Više nego ikada, Zapadnom Balkanu je potrebna Unija, a Uniji je potreban Zapadni Balkan”, napisao je on na svom Twitter nalogu, ocijenivši da je to “geopolitička neophodnost i geopolitička šansa”.

“Vrijeme je da ubrzamo tempo reformi i da integraciju već sada učinimo vidljivom i konkretnom za stanovnike regije”, istaknuo je predsjednik Evropskog vijeća.

Na samitu zemalja Zapadnog Balkana su sudjelovali i premijeri Hrvatske, Grčke, Slovenije i Bugarske.

Berlinski proces je 2014. godine inicirala tadašnja njemačka kancelarka Angela Merkel, s ciljem približavanja zemalja Zapadnog Balkana Evropskoj uniji.

Izvor: Agencije