Danas se navršava 18 godina od ubistva gardista na Topčideru

Vojna istraga je tvrdila da se radilo o ubistvu i samoubistvu, dok je nezavisna državna komisija utvrdila da ih je ubila treća osoba.

Vlada Srbije je 2016. godine formirala komisiju za razmatranje činjenica i okolnosti vezanih za smrt gardista, ali prema tvrdnjama advokata porodica ubijenih gardista 'vladina komisija nije ništa uradila' (Al Jazeera/Arhiva)

Ispred vojnog objekta “Kardaš” na Topčideru danas članovi porodica obilježavaju 18. godišnjicu pogibije gardista Vojske Srbije i Crne Gore Dragana Jakovljevića i Dražena Milovanovića, koji su na tom mjestu pronađeni mrtvi 5. oktobra 2004. godine.

Vojna istraga je tvrdila da se radilo o ubistvu i samoubistvu, dok je nezavisna državna komisija utvrdila da ih je ubila treća osoba.

Vlada Srbije je 2016. godine formirala komisiju za razmatranje činjenica i okolnosti vezanih za smrt gardista, ali prema tvrdnjama advokata porodica ubijenih gardista “vladina komisija nije ništa uradila”, piše Beta.

Porodice su se 2011. godine obratile i Evropskom sudu za ljudska prava, koji je u novembru 2020. godine odlučio da odbaci tužbu protiv države Srbije, uz obrazloženje da “nisu iscrpljeni svi domaći pravni lijekovi”.

Saslušanja Tadića i Jeremića

Presuda Suda u Strasbourgu donesena je poslije razmatranja predstavke nakon što je domaći sud odbacio tužbu porodice Jakovljević protiv bivšeg vojnog istražnog sudije Vuka Tufegdžića, koji je vodio vojnu istragu nakon stradanja gardista.

Povodom ubistva gardista, nekadašnji predsjednik Srbije Boris Tadić, i njegov tadašnji savjetnik Vuk Jeremić saslušani su u pretkrivičnom postupku na prijedlog advokata porodica gardista kako bi se otkrilo kako je Tadićev kabinet prije svih u lancu komandovanja saznao za ubistvo gardista i obavijestio tadašnjeg načelnika Generalštaba Branka Krgu.

Izvor: Agencije