NVO: Austrijski policajci silom vraćali migrante u Srbiju

SOS Balkanroute podsjeća kako je Upravni sud Austrije 22. juna donio presudu da je takozvani „pushback“ izbjeglica iz austrijske pokrajine Štajerske bio suprotan zakonu.

SOS Balkanroute zahtijeva od Ministarstva unutrašnjih poslova Austrije da pod hitno povuče svoje policajce iz Mađarske i obustavi učešće u aktivnostima borbe protiv ilegalne migracije na granici Srbije i Mađarske (EPA)

Austrijska nevladina organizacija SOS Balkanroute optužuje austrijske policajce, koji pomažu mađarskim kolegama u osiguravanju mađarsko-srbijanske državne granice, za nasilje prema ilegalnim migrantima, prenosi agencija Tanjug.

SOS Balkanroute podsjeća kako je Upravni sud Austrije 22. juna donio presudu da je takozvani „pushback“ izbjeglica iz austrijske pokrajine Štajerske bio suprotno zakonu. Sada, navode u saopćenju, austrijska policija ipak provodi istu praksu i to na mađarsko-srbijanskoj granici, uz fizičko i psihičko nasilje.

Primjena sile

Ova nevladina organizacija poziva se na izjavu 22-godišnjeg Marokanca, koji je, u prisustvu zastupnice stranke Zelenih Austrije Ewe Ernst-Dziedzic, tvrdio kako su ga austrijski policajci, uz primjenu sile, iz Mađarske vratili u Srbiju.

Ovaj ilegalni migrant se nalazi već šest mjeseci u Srbiji, a intervjuiran je u ilegalnom izbjegličkom kampu u Horgošu, navodi Tanjug.

Marokanac tvrdi kako je u noći između 23.i 24. septembra zaustavljen na mađarskom putu M55, nedaleko od srpske granice. Njega je, dalje navodi, zaustavila patrola u kojoj su bili i austrijski policajci, a svoju tvrdnu potkrijepio je opisom uniforme.

„Otkrili su nas noćnim kamerama i zaustavili nas na veoma agresivan način, sa pendrecima. Natjerali su nas da klečimo na hladnom tlu i počeli da nas udaraju nogama. Pitali bi s vremena na vrijeme da li s time imamo problem, a ko je potvrdno odgovorio, bivao je dalje udaran nogama. Uklonili su naše SIM kartice iz mobilnih telefona, koje su bacili na pod“, ispričao je on.

Zahtjev prema Beču

Marokanac kaže da su oni sve otkrivene ilegalne migrante odveli na veoma hladno mjesto, gdje su ih natjerali da dalje sjede na hladnom. Tvrdi da su migranti tražili vodu i hranu, ali da to nisu dobili. U nekom trenutku, dodaje, vozilima za deportaciju odvezli su ih do granice Srbije i natjerali ih da se vrate u Srbiju.

„Iskustvo mladića nažalost nije pojedinačni slučaj. Više osoba je izvijestilo o ‘pushbacku’ od strane austrijskih policajaca, a među njima je i maloljetan Afganistanac koji je austrijske policajce prepoznao po uniformi i jeziku. Prišlo nam je mnogo ljudi koji tvrde da su ih austrijski policajci vraćali ilegalno u Srbiju iako su tražili azil. Za razliku od ranijih izjava ovaj put sve smo češće suočeni sa tvrdnjama da austrijski policajci primjenjuju silu i psihički zlostavljaju migrante“, kaže Petar Rosandić, predsjednik SOS Balkanroute.

Ova organizacija zahtijeva od Ministarstva unutrašnjih poslova Austrije da pod hitno povuče svoje policajce iz Mađarske i obustavi učešće u aktivnostima borbe protiv ilegalne migracije na granici Srbije i Mađarske.

Izvor: Agencije