Direktor Uprave prihoda i carina Crne Gore pušten nakon privođenja

Rade Milošević i još nekoliko državnih službenika uhapšeni su zbog krivičnog djela stvaranje kriminalne organizacije, zloupotreba službenog položaja i krijumčarenje cigareta.

Uništavanje krijumčarenih cigareta u Nikšiću organizirano je u nekoliko navrata od 30. juna (Reuters - Ilustracija)

Direktor Uprave carina i prihoda Crne Gore, Rade Milošević pušten je nakon što je tokom noći saslušan u okviru istrage o organizovanom lancu koji je krao i švercovao cigarete, javlja Al Jazeerin reporter Ognjen Zorić.

Nakon šestosatovnog zadržavanja u policiji, Milošević je pušten, ali su inspektori Specijalnog policijskog odjeljenja od njega oduzeli telefon.

“Milošević je, kako se saznaje, ispitivan o postupku čuvanja i spaljivanja oduzetih cigareta iz Slobodne zone Luke Bar. Tokom leta, u tri ture u Baru je zaplenjena velika količina cigareta, a sumnja se da je deo paketa, umesto spaljivanja, vraćan na krijumčarsko tržište. Mediji navode da su u pitanju milionski iznosi. Poslednja tura zaplenjenih cigareta uništena je 29. septembra, a tada su spaljivanju prisustvovali i predsednik vlade Crne Gore i ministar policije”, kaže Zorić.

Akcija Specijalnog policijskog odjeljenja

Direktor Uprave prihoda i carina Crne Gore Rade Milošević uhapšen je u subotu navečer, u akciji Specijalnog policijskog odjeljenja, po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva (SDT).

Uhapšen je zbog sumnje da je bio u organiziranom kriminalnom lancu koji je krao i švercao dio cigareta koje su državni organi ljetos zaplijenili u Slobodnoj carinskoj zoni Luke Bar, navode podgoričke Vijesti.

Milošević i još nekoliko državnih službenika zaposlenih u Upravi prihoda i carina uhapšeni su zbog krivičnog djela stvaranje kriminalne organizacije, zloupotreba službenog položaja i krijumčarenje cigareta.

Cigarete završile u krijumčarskom lancu

Pozivajući se na više izvora, Vijesti su prenijele da je akcija hapšenja izvedena u Podgorici i u Nikšiću.

Sumnja se da su uhapšeni bili u organiziranom kriminalnom lancu krađe dijela krijumčarenih cigareta, koje su trebale biti spaljene u pećima kompanija Javorka i Željezare u Nikšiću.

SDT vjeruje da u pećima nije spaljen predviđeni broj paketa, kako se to vjerovalo i kako je objavljeno u dokumentima Uprave prihoda i carina, već da je dio oduzetih paketa završio u njihovom krijumčarskom lancu, prenosi Tanjug.

Uništavanje krijumčarenih cigareta u Nikšiću organizirano je u nekoliko navrata od 30. juna, a posljednji put u četvrtak, kada su prisustvovali i premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović i ministar bez portfelja Zoran Miljanić.

Abazović je tog dana rekao da je “spaljivanje cigareta najveći udarac ljudima koji se bave organizovanim kriminalom”, kao i da je šverc cigareta “klinički mrtav”, jer je Crna Gora postala rekorder po količini zaplijenjenih cigareta.

Milošević, visoki funkcioner Abazovićevog Građanskog pokreta URA, imenovan je za državnog sekretara Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Crne Gore u januaru 2021. godine, a potom ga je Vlada 27. aprila ove godine postavila na mjesto direktora Uprave poreza i carina.

Abazović: Nulta tolerancija za pokušaj šverca

Akcija SDT-a I MUP-a pokazatelj je nulte tolerancije institucija na svaki pokušaj šverca, saopćio je u nedjelju Abazović povodom najnovijih hapšenja u Nikšiću.

“Pozdravljam akciju SDT-a i MUP-a Crne Gore u Nikšiću na sprečavanju krijumčarenja cigareta. Država vladavine prava, u kojoj će svi imati jednaka prava i obaveze, ideal je za koji se borimo i izborićemo se. Ni po babu, ni po stričevima. Stajemo na kraj švercu cigareta”, naveo je Abazović, prenosi Tanjug, pozivajući se na Radio-televiziju Crne Gore (RTCG).

Ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić je kazao da Crna Gora gradi sistem i pravednu državu u kojoj zakon važi jednako za sve i gdje nema povlaštenih.

Izvor: Al Jazeera i agencije