Brnabić: Vlada poništila sve akte vezane za Rio Tinto

Time smo ispunili sve zahtjeve ekoloških protesta i stavili tačku na Rio Tinto u Srbiji, rekla je premijerka Srbije.

Ovim je, što se tiče projekta Jadar, i Rio Tinta, sve završeno, rekla je Ana Brnabić (EPA)

Premijerka Srbije Ana Brnabić saopštila je večaras da je vlada na sjednici ukinula uredbu i prostorni plan područja posebne namjene za realizaciju projekta eksploatacije i prerade minerala jadarit, od 13. februara 2020. godine.

“Prostorni plan je ukinut i on više ne postoji. Samim tim poništeni su svi upravni akti koji su vezani za Rio Tinto, sve dozvole, rešenja, odluke i sve ostalo”, rekla je Brnabić na konferenciji za novinare neposredo nakon sjednice, prenio je Tanjug.

Ugovore sa Rio Tintom nikada nismo imali, kao što smo više puta rekli, dodala je premijerka.

Ukinuta je i odluka o obrazovanju radne grupe za impelentanicju projekta Jadar iz 2021. godine.

“Time smo ispunili sve zahteve ekoloških protesta i stavili tačku na Rio Tinto u Srbiji. Ovim je, što se tiče projekta Jadar, i Rio Tinta, sve završeno. Gotovo je”, rekla je Brnabić.

Ona je podsjetila da su posljednjih meseci održani protesti u vezi sa projektom Jadar i kompanijom Rio Tinto, odnosno njenom kćerkom firmom u Srbiji, koja je od 2004. godine kada je, kaže, dobila prvo rješenje kojim se dozvoljavaju istražne radnje, krenula u istraživanje.

Rio Tinto: Razmatramo pravne osnove

Brnabić je dodala da je 2006. izmijenjen Zakon o rudarstvu kojim je uvedeno načelo kontinuiteta, koje podrazumijeva da onaj ko istražuje ima ekskluzivno pravo da eksploatiše, a da je kompanija 2012. dobila rješenje o izvođenju bušotina velikog prečnika.

“I tako dalje evo do danas, do 2022. godine. Imamo zahteve ekoloških organizacija, koji su predati vladi 12. januara 2022”, rekla je Brnabić i ponovila sve zahtjeve, koje je vlada danas usvojila.

Brnabić je dodala da se ne plaši eventualne tužbe kompanije Rio Tinto.

“Neka rade šta misle da je najbolje”, rekla je, prenijela je Beta.

Rio Tinto je večeras saopštio da je izuzetno zabrinut zbog izjave premijerke da je ukinut prostorni plan za projekat, te da se poništavaju svi pravni akti u vezi s njim.

Tokom našeg rada na projektu Jadar, uvijek smo poštovali zakone Republike Srbije, navodi se u saopštenju kompanije Rio Tinto.

“Razmatramo pravne osnove za donošenje ove odluke i implikacije koje ona može imati na naše aktivnosti i naše ljude u Srbiji”, poručuju iz kompanije.

Izvor: Agencije