Krivokapić podnio inicijativu za smjenu Abazovića

Crnogorski premijer predložio je ministra finansija i socijalnog staranja Milojka Spajića za novog potpredsjednika Vlade Crne Gore.

Crnogorski premijer Zdravko Krivokapić (lijevo) i potpredsjednik Vlade Dritan Abazović (Vlada Crne Gore)

Crnogorski premijer Zdravko Krivokapić podnio je inicijativu za smjenu potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića.

On je na Twitteru napisao i da je u srijedu Skupštini Crne Gore podnio inicijativu za smjenu Abazovića, „i predložio ministra finansija i socijalnog staranja Milojka Spajića za novog potpredsjednika Vlade Crne Gore“.

„Evropa sad! Za zdravu Crnu Goru!“, napisao je Krivokapić.

Premijerova inicijativa uslijedila je nakon što je prethodno saopćeno da je politička stranka Ujedinjena reformska akcija (URA), crnogorskog vicepremijera Abazovića, podnijela inicijativu za izglasavanje nepovjerenja vladi Crne Gore, a koja bi na dnevni red parlamenta mogla doći početkom februara.

Abazović pokrenuo izglasavanje nepovjerenja Krivokapićevoj vladi

Inicijativu je potpisao 31 zastupnik u crnogorskom parlamentu, a po Ustavu te zemlje preispitivanje povjerenja vladi u parlamentu može zatražiti najmanje 27 zastupnika. Za opoziv aktualne vlade premijera Zdravka Krivokapića potrebna je podrška 41 od ukupno 81 zastupnika u parlamentu.

Abazović je početkom sedmice najavio ovaj potez zatraživši odmah i podršku za formiranje manjinske vlade u kojoj, kako je tada rekao, neće biti mjesta za Đukanovićevu Demokratsku partiju socijalista kao ni za prosrpski Demokratski front, ali je i rekao da bi volio da i te političke opcije podrže manjinsku vladu.

Inicijativu za smjenu vlade potpisali su zastupnici vladajuće URA, te zastupnici opozicione Socijaldemokratske partije (SDP), Socijaldemokrata (SD), Bošnjačke stranke (BS), Albanske liste i Albanske koalicije, Liberalne partije (LP) te dio zastupnika Demokratske partije socijalista (DPS), crnogorskog predsjednika Mila Đukanovića.

U ponedjeljak je posebni američki izaslanik za zapadni Balkan Gabriel Escobar rekao u intervjuu za Glas Amerike da SAD ne smatraju Demokratski front “odgovarajućim partnerom” te da DF potiče podjele u Crnoj Gori, blokira reforme i put ka Evropi.

Kriza pet mjeseci nakon izbora

Crna Gora je prije nešto više od godinu dana dobila vladu stručnjaka, kojoj je na čelu premijer Zdravko Krivokapić, čelnik koalicije Za budućnost Crne Gore, koja je, uz Abazovićevu URA i koaliciju Mir je naša nacija, predsjednika parlamenta Alekse Bečića, na izborima održanim krajem avgusta 2020. prvi puta nakon tri desetljeća porazila Đukanovićev DPS.

Veliki utjecaj na formiranje te vlade imala je Srpska pravoslavna crkva, pa joj je tako prvi korak bio izmjena zakona o slobodi vjeroispovijesti koji je prilagođen zahtjevima SPC.

U inicijativi koja je u srijedu ušla u parlamentarnu proceduru između ostalog stoji da je, kako je prenijela Hina, premijer Krivokapić svojim djelovanjem više puta u prethodnom razdoblju ugrozio i otežao saradnju između zakonodavne i izvršne vlasti, što je direktno proizvelo institucionalnu i političku krizu. Također se ističe da su politička kriza, neadekvatna saradnja zakonodavne i izvršne vlasti, neusuglašavanje zakonske regulative s regulativom EU, kao i neaktivnost pojedinih ministara doveli do usporavanja evropskih integracija, što se odrazilo na ocjenu u Godišnjem izvještaju Evropske komisije.

Vlada traži Abazovićevu ostavku

Istovremeno je Vlada Crne Gore pozvala nositelja inicijative Abazovića da podnese ostavku.

Crnogorski ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović naveo je da je u ime ministara u cijeloj Vladi poziva Dritana Abazovića da podnese ostavku na mjesto potpredsjednika vlade.

“Imajući u vidu da je potpredsjednik vlade podnio inicijativu za rušenje Vlade s onima koji su odgovorni za moralno i ekonomsko posrnuće Crne Gore, o čemu je i sam bezbroj puta govorio, smatramo da je etički da podnese ostavku u Vladi koju ruši”, naveo je Milatović.

Izvor: Al Jazeera i agencije