Bilčik i Varhelyi pozdravili odluku glasača u Srbiji o izmjenama dijela Ustava

Evropski zvaničnici su istakli kako se izmjenama Ustava jača nezavisnost sudstva, te su ukazali da je to još jedan korak naprijed na putu Srbije ka Evropskoj uniji.

Prema prvim rezultatima, 39,52 posto izašlih birača glasalo je za “ne”, 60,48 zaokružilo je “da” (Al Jazeera)

Evropski zvaničnici Vladimir Bilčik i Oliver Varhelyi pozdravili su referendumsku odluku glasača u Srbiji o ustavnim promjenama u oblasti pravosuđa, kojima se, kako su istakli, jača nezavisnost sudstva, ukazujući da je to još jedan korak naprijed na njenom putu ka Evropskoj uniji.

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelyi napisao je na Twitteru da su glasači u Srbiji na referendumu podržali promjenu Ustava da ojačaju nezavisnost sudstva.”Pozdravljam ovaj važan korak i posvećenost putu ka EU. Mi ćemo nastaviti da radimo sa srpskim vlastima na ambicioznoj reformskoj agendi i napredovanju na putu EU integracija”, napisao je Varhelyi, prenosi Beta.

Izvjestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik ukazao je na svom Twitter nalogu da su “glasači u Srbiji odlučili da promijene Ustav da bi popravili rad i nezavisnost svog pravosudnog sistema”.

“Suština i rezultat referenduma 16. januara bili su o važnim reformama u vladavini prava. Ovim se Srbija kreće još jedan korak naprijed na svom putu ka EU”, napisao je Bilčik.

Društvo sudija: Referendumsko ‘da’ omogućava bolji institucionalni okvir za pravosuđe

Društvo sudija Srbije saopštilo je da su građani odlukom na referendumu da podrže ustavne promjene, “omogućili izgradnju boljeg institucionalnog okvira za sudstvo i tužilaštvo”.

“Referendumska kampanja je prvi put pokrenula u društvu svestranu debatu o pravosuđu, pokazala svu složenost i delikatnost tog sistema i mnogobrojnost pitanja o kojima se mora voditi računa prilikom njegovog uređenja i time doprinijela razvoju ukupnih demokratskih odnosa”, saopštilo je ovo strukovno udruženje čiji je predstavnik bio član radne grupe za izradu amandmana na Ustav Srbije, prenosi Beta.

Kako je navedeno, “ovaj važan prvi korak je podstrijek da se dobra iskustva saradnje sa strukom nastave i u procesu izrade pravosudnih zakona, koji bi trebalo da dalje razviju mehanizme za sprečavanje politizacije pravosuđa i za jačanje nezavisnosti sudstva i samostalnosti tužilaštva”.

“Veoma je važno da mediji nastave da prate rad pravosuđa na način koji građanima objašnjava kako ono funkcioniše i šta su ciljevi promjena, zadržavajući debate stručnjaka kao osnovni oblik tog informisanja”, poručilo je Društvo sudija Srbije.

Predsjednik Srbije i lider Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić rekao je sinoć da je na osnovu 97,8 posto prebrojanih glasova na referendumu za potvrđivanje ustavnih promjena “za” glasalo 60,48 posto birača a protiv je bilo 39,52 posto.

Republička izborna komisija (RIK) je saopštila sinoć da je na osnovu 34,68 posto obrađenih mjesta promjene Ustava u oblasti pravosuđa na referendumu podržalo 61,84 posto izašlih građana dok je protiv bilo njih 37,10 posto. Prema RIK-u izlaznost je do 20 sati bila 30,43 posto.

Izvor: Agencije