Iz Crne Gore poručeno: Ako padne Bosna neće biti ni Crne Gore

Na protestu ‘Zajedno za mir’ koji je održan u Podgorici ispred Delegacije EU-a poslana je poruka podrške cjelovitoj BiH.

Milorad Dodik mora biti zaustavljen, to nije pitanje mira na Balkanu, već pitanje pravde i etičnosti", kazao je književnik Andrej Nikolaidis (Anadolija)

„Kako je moguće da i dalje, bespogovorno, sve genocidne akcije budu predvođene iz Beograda? Koja je svrha Haškog tribunala ako ce zločini koji su osuđeni biti ponovljeni? Čime će zapadni saveznici ugasiti ratni požar? Sankcije koje upućuju Miloradu Dodiku, on ismijava, nemaju svrhu“, poručio je književnik Andrej Nikolaidis sa protesta “Zajedno za mir”, ispred Delegacije EU u Podgorici, javlja crnogorski portal AntenaM.

Riječ je o građanskom okupljanju podrške Bosni i Hercegovini u želji za očuvanje mira i stabilnosti, nezavisnosti i cjelovitosti  susjedne i prijateljske države.

Crkva Srbije je crno srce velikodržavnog projekta, kazao je Nikolaidis.

Podrška cjelovitoj BiH

“Ako padne Bosna neće biti ni Crne Gore. Crna Gora i Bosna su sudbinski povezane. Danas Bosna i Hercegovina, sjutra Crna Gora. Niti jedna država nema pravo ni na jedan dio BiH. Mi ovdje okupljeni podržavamo cjelovitu BiH, BiH u kojoj će važiti načelo jedan čovjek, jedan glas.

Milorad Dodik mora biti zaustavljen, to nije pitanje mira na Balkanu, već pitanje pravde i etičnosti”, kazao je Nikolaidis.

Činjenica da je mir u BiH ponovo ugrožen je skandalozna, i po EU i po SAD, dodao je.

“Ovaj tekst predali smo predstavništvu EU u Crnoj Gori. Neka u miru i vječno živi cjelovita BiH”, poručio je on.

Crna Gora je žrtva Srpskog sveta, a BiH je očigledno još jedna žrtva, kazala je poslanica SDP-a Draginja Vuksanović-Stanković.

Dodik koristi politiku Miloševića

“Dejtonski sporazum je privremeno pružio mir BiH u ratnom vihoru, ali nikako trenutno ne odgovara ustavnom ustrojstvu i treba ga mijenjati u pravcu održavanja cjelovitosti BiH, ka što bližem putu EU”, kazala je ona.

Istoričar Boban Batrićević poručio je da “kako situacija pokazuje, Milorad Dodik koristi politiku Slobodana Miloševica, ali bez rata”.

“Očigledno je da rat na ovim prostorima niko ne želi”, istakao je.

“I u BiH i ovdje bukti velikosrpski nacionalizam. Ovo okupljanje nije samo podrška BiH već je i pokušaj dozivanja pameti svih nas u Crnoj Gori. Upravo ono što smo juče vidjeli na proslavi protivustavnog datuma postojanja RS i učešće zvaničnih organa Republike Srbije znači direktno učešće u remećenju ustavnog poretka BiH”, kazao je aktivista za ljudska prava Aleksandar Saša Zeković.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada