Vulin: Zadatak ove generacije političara je da stvori ‘srpski svet’

Ne budemo li ga mi stvorili, bojim se da sljedeću generaciju Srba nećemo ni dočekati, rekao je srbijanski ministar unutrašnjih poslova.

Aleksandar Vulin je ocijenio da događaji na Cetinju govore koliko je bitno da svi Srbi budu složni (Tanjug)

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin je ocijenio da događaji na Cetinju u nedjelju jasno govore koliko je bitno da svi Srbi budu složni i da uvek nastupaju kao jedinstven politički narod.

Kako je saopćeno iz Ministarstva unutrašnjih poslova, on je za TV Pink rekao da je zadatak ove generacije političara da stvori “srpski svet” da bi zaštitio Srbe.

“Ne budemo li ga mi stvorili, bojim se da sledeću generaciju Srba nećemo ni dočekati. Pogledajte kakav je to stepen mržnje i antisrpskog raspoloženja ničim izazvan. Jučerašnji događaji u Crnoj Gori mogu samo da se porede sa linčom predsednika [Srbije Aleksandra] Vučića u Srebrenici [prije šest godina]”, kazao je Vulin.

Srbija nema teritorijalnih aspiracija

Istakao je da Srbija nema aspiracije ni prema jednom centimetru bilo čije teritorije van svojih granica, ali da ne trebaju postojati ni aspiracije “prema 13 posto teritorije koja se zove Kosovo”.

“Nemojte da imate takve ideje da komadate Srbiju, da bi to sačuvalo mir i bezbednost na Balkanu. Znači, Balkan je bezbedan, miran i stabilan samo kada Srbija ne misli o Srbima i kada možete Srbima da radite šta hoćete”, istakao je ministar unutrašnjih poslova Srbije.

Zamoljen da prokomentira izjavu srpskog patrijarha Porfirija, koji je kazao da su u Crnoj Gori snajperima pokušali spriječiti ustoličenje mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija, Vulin je rekao da to ne bi bio prvi put da se spremao atentat na mitropolita Joanikija iz snajpera.

“Ne mogu da potvrdim, ali ni da demantujem, ali ono što mogu da podsetim je da je pre nekog vremena na sadašnjeg mitropolita Joanikija pucano u hotelu ‘Kraun Plaza’, i to, potvrdilo se, iz snajpera. Očigledno nije nemoguće da se takve stvari dešavaju” kazao je Vulin.

Dodao je da ako se to moglo desiti u to vrijeme u Beogradu, zašto ne bi moglo i na Cetinju.

‘Desant na Cetinje’ i tjelohranitelji

Srbijanski ministar policije je kazao da je slušao predsjednika Crne Gore Mila Ðukanovića kako s velikom dozom cinizma govori o tome da su patrijarh i mitropolit izvršili desant na Cetinje i došli pod jakim mjerama obezbeđenja.

Upitao je Ðukanovića s koliko je on tjelohranitelja došao na Cetinje i od koga se on to čuva.

“Sa koliko je telohranitelja Ðukanović došao, nisu možda bili nenaoružani, pa kakav je onda on desant učinio? On, predsednik države, ne može da dođe u svoje Cetinje bez telohranitelja, od koga se on to krio, znamo zašto se moraju štititi patrijarh i mitropolit, od njega i njegovih, a od koga se on štitio, od patrijarha, mitropolita, da ga neće tamjanom kakvim pogoditi?”, upitao je Vulin.

Izvor: Agencije