Vladika Mihailo: Odnos Vlade prema Crnoj Gori i narodu je veleizdaja

Premijer Zdravko Krivokapić je nasilno okupao suzavcem i krvlju Cetinje i učinio da se braća u Hirstu zakrve, kaže poglavar Crnogorske pravoslavne crkve vladika Mihailo.

Uzaludu su bili svi pozivi na mir i ljubav u Crnoj Gori, rekao je vladika Mihailo (Anadolija)

Poglavar Crnogorske pravoslavne crkve (CPC) vladika Mihailo odnos Vlade te zemlje prema zemlji i narodu nazvao je veleizdajom, nakon što je u nedjelju na Cetinju ustoličen mitropolit crnogorsko-primorski Srpske pravoslavne crkve (SPC) Joanikije, uprkos masovnim protestima i sukobu građana s policijom.

Mitropolit Joanikije ustoličen je u nedjelju ujutro u historijskoj vjerskoj prijestolnici Crne Gore uprkos protivljenju nekoliko hiljada građana, koji su dva dana držali blokirane ceste prema Cetinju, dok su sam čin ustoličenja ocijenili uvredom i negacijom crnogorskog identiteta.

Ustoličenje je podržao crnogorski premijer Zdravko Krivokapić.

‘Uzurpirana stolica crnogorskih mitropolita’

“Kao arhiepiskop cetinjski i mitropolit crnogorski i kao čovjek, prije četiri dana sam apelovao na predsjednika Vlade Zdravka Krivokapića, koji je, po funkciji i temeljem zakletve koju je položio u Skupštini Crne Gore, obavezan da štiti dostojanstvo i suverenitet naše zemlje, da ne dozvoli da se na Cetinju ustoliči čelnik cetinjske filijale crkve Srbije, na uzurpiranu stolicu crnogorskih mitropolita CPC-a“, rekao je vladika Mihailo, objavili su crnogorski mediji.

“Znao je da su do 1918. godine ustoličavani samo rodni Crnogorci na stolicu cetinjskih Mitropolita, koje je birao Crnogorski zbor, i da je to naša tradicija. Znao je da napad na Cetinjski manastir, kao simbol moći i trajanja naše domovine Crne Gore, neće ostati bez odgovora, jer je to uvreda dostojanstva i suvereniteta Crne Gore. Ni amanet Svetoga Petra Cetinjskoga da na katedru crnogorskih mitropolita može da sjedi samo rodni Crnogorac od najprvijih crnogorskih familija nije mu značio ništa.”

Kazao je da su zaludu bili svi pozivi na mir i ljubav u Crnoj Gori, koji desetljećima, direktno je optužio, “ugrožava Srpska crkva, crkva države Srbije…“

“Umjesto da se ugledao na crnogorske vladare koji su mirili posvađane i branili dostojanstvo i suverenitet Crne Gore, on je nasilno okupao suzavcem i krvlju Cetinje i učinio da se braća u Hirstu zakrve. I to on naziva zaštitom demokratije, a teror Srbije nad nama i okupaciju naše zemlje tumači kao uvođenje reda i poretka u zemlji. To i jeste uvođenje reda i poretka, ali okupacionoga. Takav odnos Vlade prema zemlji i narodu je velizdaja, a akteri su kvislinzi i prema toj činjenici ćemo se ravnati”, rekao je vladika Mihailo.

Ustoličenje završeno s desecima povrijeđenih

Ustoličenje mitropolita SPC-a na Cetinju završeno je s desecima povrijeđenih građana i policajaca, a zbog građana koji su blokirali prilaze Cetinju, Joanikije i patrijarh SPC-a Porfirije na ustoličenje na Cetinje su došli helikopterom i u pratnji specijalne policijske jedinice.

Protesti jasno pokazuju napetosti u Crnoj Gori između stanovnika koji zagovaraju tješnje veze s Beogradom i Crnogoraca, koji se tome protive.

Trećina od oko 620.000 stanovnika Crne Gore izjašnjavaju se kao Srbi, a neki srpski nacionalisti čak i negiraju crnogorski identitet.

SPC ima snažan utjecaj u Crnoj Gori, a suprotstavlja joj se CPC, koji nije dobio kanonsko priznanje, ali je većina Crnogoraca smatra legitimnom.

Patrijarh Porfirije odbacio je ranije u ponedjeljak optužbe na račun SPC-a da je pod utjecajem politike.

Izvor: Agencije