NATO poziva na hitnu deeskalaciju na sjeveru Kosova

Pozivamo Srbiju i Kosovo na suzdržanost, izbjegavanje jednostranih akcija i povratku na dijalog, poručila je glasnogovornica Sjevernoatlantske alijanse.

Zabrana vozila sa srbijanskim tablicama stvorila je napetost između Srbije i Kosova (Reuters)

Sjevernoatlantska alijansa poziva na hitnu deeskalaciju na sjeveru Kosova, navela je glasnogovornica NATO-a Oana Lungescu na svom Twitter profilu.

“Pozivamo Srbiju i Kosov na suzdržanost, izbjegavanje jednostranih akcija i povratku na dijalog”, napisala je Oana Lungescu.

Naglasila je da mandat KFOR-a ostaje kako bi sigurao sigurno okruženje i slobodu kretanja za sve, prenosi Fena.

Specijalizirane policijske jedinice Eulexa raspoređene su od 20. septembra u izviđačkoj ulozi na graničnim prelazima Jarinje i Brnjak kako bi pratili sigurnosnu situaciju na terenu, saopćeno je iz te misije.

Eulex: Prisutni smo na oba prelaza

Ističu da je to učinjeno nakon što je policija Kosova zvanično zatražila od Eulexa da obavlja svoju ulogu “druge instance za sigurnosni odgovor”, prenosi Tanjug.

“Pomno pratimo trenutnu situaciju na prelazima i u centrima za registraciju vozila i u redovnom smo kontaktu s policijom Kosova i Kforom. Timovi iz Jedinice Eulexa za podršku dijalogu također redovno posjećuju prelaze i nekoliko centara za registraciju vozila, kako bi iz prve ruke dobili informacije o tome kako se situacija na terenu razvija”, poručuju iz Eulexa.

Zabrana vozila sa srbijanskim tablicama rano u ponedjeljak stvorila je napetost između Srbije i Kosova.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Kosova saopćilo je da vozilima sa srbijanskim tablicama nije dopušten prelaz granice, a vozači će morati imati privremenu tablicu Kosova na rok od 60 dana po cijeni od pet eura.

Ministarstvo je istaklo da je 15. septembra istekao ugovor o slobodnom prometu, koji je potpisan između dvije zemlje 2016. godine.

Kurti: Odluka nije usmjerena na Srbe

Privremene registarske tablice postavljene su na vjetrobranska i stražnja stakla vozila, dok su originalne tablice bile prekrivene.

Premijer Kosova Albin Kurti rekao je da odluka nije usmjerena na Srbe na Kosovu.

“Naš cilj nije provokacija ili nestabilnost. Sve što se učini je zakonito. Provodimo samo ono što se traži od isteklog sporazuma”, kazao je Kurti.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić je rekao je da je vlast Kosova “do sada prekršila svaki sporazum”.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO