Država treba urediti pitanje vlasništva šuma, a ne entiteti

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik pozvao je da Republika Srpska odbaci odluku Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, kao i druge slične odluke.

Sudije Ustavnog suda BiH objasnile su svoju odluku na konferenciji za novinare u Mostaru (Fena)

Iz Ustavnog suda Bosne i Hercegovine upozorili su da sukcesori ili nasljednici bivše Jugoslavije nisu entiteti već država Bosna i Hercegovina. Na tome se zasniva odluka o neustavnosti odredbe Republike Srpske da je entitet, a ne država, vlasnik šuma u Bosni i Hercegovini.

Sudije su, s konferencije za novinare u Mostaru, poručile da šume ostaju tamo gdje jesu, te da je unutarnjim dogovorom i zakonodavstva moguće urediti pitanje vlasništva nad tim šumama različito od trenutne pozicije.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz Republike Srpske Milorad Dodik, povodom odluke Ustavnog suda BiH da su šume vlasništvo države BiH a ne entiteta, pozvao je da Republika Srpska odbaci takvu, ali i slične odluke Ustavnog suda BiH.

Kritike iz Republike Srpske

Predsjednik opozicione Srpske demokratske stranke (SDS) Mirko Šarović odluku Ustavnog suda nazvao je nastavkom prakse derogacije Republike Srpske.

“U Ustavu BiH nigdje ne piše da Bosna i Hercegovina ima svoju imovinu niti joj se daju nadležnosti nad šumama i poljoprivrednim zemljištem, dok je Ustav Republike Srpske jasan i kaže da Srpska ‘štiti i reguliše svojinske i obligacione odnose'”, rekao je Šarović.

I Branislav Borenović, predsjednik opozicione Partije demokratskog progresa (PDP), odluku Ustavnog suda nazvao je političkim nasiljem te udarom na teritorijalni integritet utvrđen Dejtonskim sporazumom.

“Utvrđeno je da Republika Srpska raspolaže sa 49 odsto Bosne i Hercegovine, što znači da na toj teritoriji raspolaže svim dobrima. Ustavni sud otimanjem imovine Srpske udara na sam Dejtonski mirovni sporazum i potrebno je svim pravnim i političkim sredstvima zaustaviti političko djelovanje pravosudne institucije koja bi trebalo da štiti Ustav, a radi suprotno”, rekao je Borenović.

Donijeti Zakon o šumama

Predsjednik Ustavnog suda BiH Mato Tadić objasnio je pak kako prije bilo kakvog entitetskog ili nižeg uređivanja ovog pitanja, potrebno da Parlamentarna Skupština Bosne i Hercegovine donese zakon o šumama.

Govoreći o odlukama Ustavnog suda BiH, potpredsjednik tog suda Mirsad Ćeman također je izjavio kako je Sud našao da pojedine odredbe Zakona o šumama Republike Srpske u kojima se vlasništvo nad šumama na području tog entiteta isključivo tretira vlasništvom Republike Srpske te naveo kako one nisu u skladu sa Ustavom BiH, prenijela je Fena.

“Nadležnost ima prije svega država Bosna i Hercegovina, dakle Parlamentarna Skupština BiH da to pitanje uredi zakonom i onda zavisno od rješenja i kriterija koji budu utvrđeni tim državnim zakonom mogu i entiteti ili druge organizacione jedinice. Naravno, i fizička lica mogu imati pravo svojine i nad šumama kao javnim dobrom”, kazao je Ćeman.

Poenta u ovoj odluci je, dodaje, da je Ustavni sud zaključio da je i ovlaštena i pozvana i obavezna Parlamentarna skupština BiH da donese zakon i da onda uredi koji nivo će u Bosni i Hercegovini imati i koliko vlasništva na, u konkretnom slučaju, šumama.

Izvor: Agencije