Borrel u New Yorku organizovao večeru za lidere Zapadnog Balkana

Visoki predstavnik podvukao potrebu snažne posvećenosti i partnera sa Zapadnog Balkana i Evropske unije i njenih država članica u prevazilaženju trenutne dinamike i pokretanju procesa naprijed, saopšteno iz Evropske službe za vanjske poslove (EEAS).

Borrell i lideri Zapadnog Balkana razgovarali o situaciji u regiji i odnosima EU-Zapadni Balkan (EPA)

Visoki predstavnik za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell priredio je na marginama Generalne skupštine UN-a neformalnu večeru sa liderima Zapadnog Balkana na kojoj su razgovarali o situaciji u regiji i odnosima EU-Zapadni Balkan, kao i o pripremama za samit EU-Zapadni Balkan početkom oktobra.

“To je pružilo priliku za diskusiju o očekivanjima u pogledu pristupanja EU. Visoki predstavnik je podvukao potrebu snažne posvećenosti i partnera sa Zapadnog Balkana i Evropske unije i njenih država članica u prevazilaženju trenutne dinamike i pokretanju procesa naprijed”, saopšteno je danas iz Evropske službe za vanjske poslove (EEAS).

Drugi sastanak od maja

Na sinoćenjem sastanku su učestvovali predsjednici Crne Gore Milo Đukanović, Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski i Kosova Vjosa Osmani, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić, premijer Albanije Edi Rama kao i ministar vanjskih poslova Srbije Nikola Selaković.

To je bio drugi sastanak sa liderima Zapadnog Balkana čiji je domaćin bio visoki predstavnik, nakon neformalne večere u maju u Briselu, dodaje se u saopštenju.

Izvor: Agencije