Vučić iznio zaključke: Ne izjednačavati Beograd i Prištinu

Srbija će nastaviti da insistira na očuvanju mira, stabilnosti i sigurnosti, sigurnosti za Srbe na Kosovu i smatra neprimjerenim izjave u kojima se Beograd i Priština izjednačavaju.

Na prelazima Jarinje, Brnjak i Merdare od ponedeljka ujutro počela je primjena mjera vlade Kosova koje se tiču registarskih oznaka vozila (Reuters)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić iznio je nakon današnje sjednice Saveta za nacionalnu bezbednost zaključke koji se tiču daljih poteza Srbije nakon jučerašnje akcije ROSU-a na prijelazima Brnjak i Jarinje, javlja Tanjug.

Vučić je istakao da su na sjednici razgovarali o situaciji na Kosovu, a posebno poslije, kako je rekao, kriminalne akcije prištinskog režima i šestog po redu upada na sjeveru Kosova uz korištenje oklopnih transportera, dugih cijevi, maltretiranje lokalnog stanivništva, neobavještavanje gradonačelnika četiri opštine i donijeti zaključci, utvrđeni prijedlozi i uslovi za nastavak dijaloga Beograda i Prištine.

Zaključci su: da će Srbija nastaviti da insistira na očuvanju mira, pune stabilnosti i sigurnosti, ali sigurnosti za Srbe na Kosovu, da Srbija smatra neprimjerenim izjave u kojima se Beograd i Priština izjednačavaju i krivica prebacuje na obje strane.

Zaključeno je i da je Srbija spremna da nastavi dijalog u Briselu, ali da neće da prihvati rješenja nametnuta jednostranim kriminalnim akcijama.

Istakao je da su na sjednici analizirali i stanje odbrambenih kapaciteta Srbije, stanje u Vojsci i MUP-u, ali i sagledavali šta je neophodno da se u narednom periodu učini kako bi ti kapaciteti bili osnaženi i kako bi Srbija mogal što snažije da deluje u odvraćaju agresora ili prijetnji terorističkih napada.

“Zadovoljan sam stanjem i borbene gotovosti, moralom, motivisanošću ljudi da unapređuje naše kapacitete, ali i onim što nas čeka, značajnije opremanje i naoružavanje naše vojske i policije”, zaključio je Vučić.

Čeka se normalizacija saobraćaja

Na prelazima Jarinje i Brnjak od jutros je mirno, javljaju mediji.

Tanjug navodi da se 800 metara od ovih prelaza, u opštinama Leposavić i Zubin Potok, nalaze specijalne snage kosovske policije, te da su tu prenoćili i nezadovoljni građani sa sjevera Kosova.

Za razliku od jučerašnjeg dana, kada su tu bile duge kolone vozila, sada je na prelazu dvadesetak kamiona koji čekaju normalizaciju saobraćaja kako bi mogli da nastave put, javlja Tanjug.

Na prelazima Jarinje, Brnjak i Merdare od ponedeljka ujutro počela je primjena mjera vlade Kosova koje se tiču registarskih oznaka vozila, prema briselskom sporazumu o slobodi kretanja.

Policija Kosova najavila je jučer da će oduzimati tablice s oznakama sa sjevera Kosova (KS), dok vozila s oznakama iz Srbije moraju uzimati probne oznake i platiti osiguranje. Jedine važeće tablice od sada su one s oznakama RKS (Republika Kosovo).

Osmani pozvala EU

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani tvrdi da je Beograd taj koji je jednostrano djelovao od 2016. godine i koji krši sporazume iz Brisela, a ne Priština, javlja Tanjug.

Osmani je na Facebooku pozvala Evropsku uniju da izvrši pritisak na Vladu Srbije da “odmah prekine s provokacijama Kosova i zloupotrebom građana u političke svrhe”.

“Kosovo je danas u potpunosti primjenilo sporazume potpisane u Briselu, koje je Srbija ignorisala i nastavlja da ne sprovodi”, napisala je Osmani, reagujući na zahtjev EU-a da Beograd i Priština smire napetosti povodom novonastale situacije na sjeveru Kosovu zbog prištinskog uvođenja “mjera reciprociteta”.

Ona je ocijenila da se “mjere reciprociteta” po pitanju registarskih tablica ne mogu smatrati jednostranom akcijom već navodnim “djelovanjem u skladu sa potpisanim sporazumima” koje bi, kako je navela, trebalo da zahtjeva i EU.

Osmani tvrdi i da “ilegalne srpske strukture” koje se, kako navodi, finansiraju iz Srbije i primaju naloge iz Srbije, “preduzimaju radnje kojima ne samo da krše briselske sporazume, već i ugrožavaju sigurnost građana i stabilnost regiona”.

Sprovođenje zakona u skladu sa međunarodnimn obavezama

“Srbija prema nepromjenjenom receptu iz prošlosti koristi srpske državne institucije da ugrozi našu zemlju”, tvrdi Osmani.

Ona je dodala da nijedna vrsta prijetnje iz Srbije neće zaustaviti Prištinu u sprovođenju zakona u skladu sa međunarodnim obavezama, “a u korist svih građana, bez obzira na etničku pripadnost”.

“Odluka kosovske vlade da sprovede reciprocitet sa Srbijom na registarskim tablicama vozila donijeta je zbog isteka roka sporazuma iz 2011. i 2016. godine o slobodi kretanja dve zemlje. Shodno tome, odlukom vlade se osigurava jednak tretman i slobodno kretanje građana obje zemlje. Odluka je donijeta i sprovedena na svim graničnim prelazima, osim na dva prelaza na sjeveru, gdje Vlada Srbije i tamošnje ilegalne strukture zloupotrebljavaju lokalne Srbe”, tvrdi Osmani.

Osmani je ocijenila da “destabilizujuća politika Srbije” na Kosovu i u regionu i njeni “hegemonistički ciljevi” za razvoj “tzv. srpskog sveta” predstavljaju povratak politici Srbije iz devedesetih.

Vučić: Postoji li Briselski sporazum ili ne?

Neko u Evropi konačno mora da nam kaže da li Briselski sporazum postoji ili ne, a ne da Priština iz njega primjenjuje samo šta njoj odgovara, i taj odgovor moramo da dobijemo brzo, jer naše strpljenje nije bezgranično, izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Odgovarajući na pitanja novinara na vanrednoj pres konferenciji o tome da li u ovom trenutku Srbija ima neki “oslonac” u Evropi, Vučić je odgovorio da se Srbija oslanja na sve one koji nisu priznali Kosovo, na istinu i na Briselski sporazum.

“Ili će Briselski sporazum biti sproveden u delo u potpunosti ili da lepo kažu našem narodu da on ne postoji. Ako ne postoji, neka nam to bude saopšteno, a ne da Priština uzima šta se njoj sviđa i primenjuje, dok ono što Srbima odgovara ne želi da sprovede”, rekao je Vučić.

Poručio je da “to tako ne može” i da će “neko u Evropi konačno morati to da kaže”.

Izvor: Agencije