U Beogradu protest protiv eksploatacije litijuma: Marš sa Drine

U Beogradu je, na Trgu Republike, održan protestni performans ‘Rio Tinto: Marš sa Drine’, protiv eksploatacije litijuma u dolini rijeke Jadar.

Organizatori su naveli da se performans održava u više od 20 gradova, da je počeo u Njemačkoj, a da će kasnije u toku dana performans biti održan i u New Yorku (Tara Radovanović / Tanjug)
Organizatori su naveli da se performans održava u više od 20 gradova, da je počeo u Njemačkoj, a da će kasnije u toku dana performans biti održan i u New Yorku (Tara Radovanović / Tanjug)

U Beogradu je, na Trgu Republike, u subotu održan protestni performans “Rio Tinto: Marš sa Drine”, protiv eksploatacije litijuma u dolini rijeke Jadar.

Organizatori su tom prilikom naveli da se performans održava u više od 20 gradova, da je počeo u Njemačkoj, a da će kasnije u toku dana performans biti održan i u New Yorku, prenosi Beta.

Pred dvadesetak okupljenih, Savo Manojlović iz inicijative “Kreni-promeni” naveo je da su, zajedno sa udruženjem “Odbranimo reke Stare planine” i “Odbranimo Jadar i Radjevinu” željeli da pokažu solidarnost sa građanima koji žive u selima koja bi bila izmještena u slučaju da počne sa eksploatacijom litijuma.

On je dodao i da Rio Tinto, investitor u Projektu Jadar, vrši pritisak na mještane da prodaju svoja imanja toj kompaniji.

“Većina stanovnika i dalje nije prodala svoju zemlju. Šta će se desiti zavisi od naše spremnosti da odemo i pokažemo da je Srbija zemlja solidarnosti”, kazao je Manojlović.

Potpis peticije

On je dodao i da je peticiju protiv Projekta Jadar od januara do sada potpisalo više od 120.000 ljudi.

“Mi smo tu peticiju predali Rio Tintu i Vladi Srbije. Peticija je samo pokazatelj šta narod želi, da se podigne svest o problemu”, rekao je on.

Ekološki aktivista Aleksandar Jovanović Ćuta naveo je da je Rio Tinto “natjerao” bivše vlasnike kuća, koje je otkupio u jednom od sela u dolini Jadra, da poruše te objekte kako bi zastrašili druge mještane koji nisu željeli da prodaju svoja imanja.

“(To mjesto) sada izgleda kao Vukovar 1992. godine. Strah je, ipak, na njihovoj strani, to smo videli sad kad smo bili u Nedeljicama, sa tim narodom dole. (Tamo) imate poljoprivrednike, 1.000 stanovnika, školu sa 200 učenika. To je sve planirano za relokaciju, kako piše u Prostornom planu grada Loznice, sve će morati da se seli ako se desi to što su naumili”, rekao je Jovanović.

On je dodao i da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić pokazao strah, kada nije potpisao Zakon o vodama, kao i da je “svestan da će pred sobom imati opštu pobunu”, jer je većina ljudi iz tog kraja glasala za njega.

“Mi nismo kolonija, ne možeš da se dogovaraš sa bilo kim, dal’ je Kinez, Amerikanac ili Rus, da radiš to pod izgovorom da nećemo moći da idemo na Mars ili Mesec bez litijuma. Polako s tim litijumom, u redu je i radna mesta i sve, ali ne možeš (to da radiš) a da ne pitaš narod”, kazao je Aleksandar Jovanović Ćuta.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO